Διεθνή

Παγκόσμια καταδίκη για τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας

Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, ΝΑΤΟ και ΙΑΕΑ καταδικάζουν έντονα την πέμπτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε νωρίς σήμερα το πρωί η Βόρειος Κορέα.

Η σημερινή πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι σοβαρή πρόκληση και σημαντική απειλή στη σταθερότητα στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νορβηγία, θα παραμείνει σε στενή επαφή με τη Νότιο Κορέα και άλλους συμμάχους στην περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ. Αν επιβεβαιωθεί ότι είναι πυρηνική δοκιμή, «αυτό θα συνιστά μια ακόμη κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και τη σταθερότητα της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού», τόνισε.

Ο πρεσβευτής της Βορείου Κορέας στη Γερμανία πιθανόν θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών μετά την πέμπτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ.

Στην ερώτηση αν ο πρεσβευτής θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Σέφερ απάντησε κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου «Μπορείτε να το περιμένετε».

Το Βερολίνο καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή, κυρίως γιατί δεν ήταν η μόνη πρόκληση από τη Βόρειο Κορέα φέτος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Και η Βρετανία καταδίκασε τη βορειοκορεατική δοκιμή και δήλωσε ότι θα έχει διαβουλεύσεις με τους διεθνείς εταίρους για να δοθεί μια ισχυρή απάντηση. «Οι πληροφορίες αυτές προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει έντονα τη Βόρειο Κορέα για την πραγματοποίηση μιας ακόμη πυρηνικής δοκιμής, κάτι που συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και απειλή στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες καταδικάζουν έντονα την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας, η οποία –όπως τονίζουν– υπονομεύει το κλίμα ασφάλειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο αλλά και στην περιοχή του Ειρηνικού, αντιβαίνει στους κανόνες και στις αρχές του διεθνούς δικαίου, ενώ καλούν την Πιονγκγκιάνγκ να εγκαταλείψει το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Επιπλέον, αυτό οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να απόσχουν. Στηρίζουμε σταθερά την αποκλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης και την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Επιμένουμε η Βόρειος Κορέα να σταματήσει τις επικίνδυνες περιπέτειες και να εφαρμόσει άνευ όρων όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ «καταδίκασε έντονα» τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή λέγοντας πως η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα πυρηνικά και τους βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε σε δήλωσή του πως οι πληροφορίες για την τελευταία δοκιμή της Βορείου Κορέας είναι «πολύ ανησυχητικές». «Καταδικάζω έντονα αυτές τις σταθερές προκλήσεις και παραβιάσεις δεσμευτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οι οποίες υπονομεύουν την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια», τόνισε.

Στη Ζυρίχη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι η πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ συνιστά «σαφή παραβίαση πλήθους αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» και αψηφά επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας.

«Είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική και λυπηρή ενέργεια», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της διεθνούς υπηρεσίας Γιουκίγια Αμάνο, προσθέτοντας ότι η ΙΑΕΑ είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει δραστηριότητες επαλήθευσης στη Βόρειο Κορέα μόλις επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top