Πολιτική

Παραμυθάδες με εκλογικά κέντρα: Από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στον Σώρρα με τα 700 παλληκάρια

Ο λαϊκισμός επιστρέφει στο πολιτικό σκηνικό και απειλεί όχι μόνο την οικονομία, αλλά ολόκληρη τη χώρα.

Το κακό είναι ότι οι δυνάμεις του λαϊκισμού αυτή τη φορά έχουν υπερκεράσει όλα τα φυσικά εμπόδια, ακόμη κι αυτά του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Μπροστά στις δυνάμεις αυτές ωχριούν οι ψεκασμένοι ή αυτοί που νόμιζαν πως με μια κίνηση θα διέγραφαν 300 δισ. Δημόσιο Χρέος.

Εδώ ένας ΑΡΤΕΜΗΣ Σώρρας με 700 παλληκάρια «πάτησε» την ιστορική Τριπολιτσά.Κι αν πολλοί πίστευαν παλαιότερα ότι θα κάνουν την Ανγκελα Μέρκελ να στέκεται σε θέση προσοχής, πολλοί αρχίζουν να πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι τίποτα.

Τώρα, αυτά τα νέα «παλικάρια» λένε το ίδιο ακόμη και για Τράμπ ή Χίλαρι. Όποιος κι αν εκλεγεί από τους δύο, θα αναγκασθεί -και θα είναι μέρα μεσημέρι- υποστηρίζουν, να αναγνωρίσει ότι στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υπάρχουν χρεόγραφα αξίας 600 δισ. ευρώ που ανήκουν σε μια ομάδα ατόμων με το όνομα «Ελλήνων Συνέλευσις».

Κακώς πολλοί εχέφρονες γελούν με αυτά τα καμώματα και τα θεωρούν αστειότητες. Παραβλέπουν ότι όλα αυτά τα πιστεύουν πολλοί και επομένως αποτελούν μέγα κίνδυνο. Γιατί οι καιροί άλλαξαν πια. Η κρίση γέννησε παραφροσύνη.

Άλλωστε, σε άλλες εποχές ουδέποτε οι γραφικοί εύρισκαν τόσο ευήκοα ώτα, όσο τώρα. Σοβαροί αναλυτές, δημοσιογράφοι, ακόμη και βουλευτές που «πατούν στη γη» και δεν προσφεύγουν σε μύθους με δράκους και τέρατα, βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Κανείς δεν τους ακούει, κανείς δεν τους πιστεύει.

Η οικονομική κρίση αναδεικνύει τώρα τσαρλατάνους, «παραμυθάδες», ακόμη και απατεώνες. Και το κακο ειναι ότι όσο θρασείς είναι, τόσο πιστευτοί γίνονται. Όσο απίθανα εκστομίζουν, τόσο μεγαλώνει η ουρά των οπαδών τους.

Οι «προφήτες» αυτοί απέκτησαν μαθητές όχι μόνο σε μεγάλες πόλεις, αλλά και στα πιο απομακρυσμένα χωριά. Σε νησιά, σε μικρές πόλεις και κωμοπόλεις έστησαν ήδη γραφεία, με τη συνδρομή ακόμη και των δημάρχων, που άνοιξαν τις αίθουσες τελετών για να απευθυνθούν στο λαό οι αυριανοί σωτήρες.

Άλλωστε στην οικονομική κρίση συγχέονται εύκολα οι αλήθειες και τα ψέματα και καλλιεργείται εύκολα το έδαφος για την εμφάνιση των νέων αυτών σωτήρων. Οι «ψεκασμένοι» κάποτε παραμερίζονται τώρα από επικίνδυνους λαϊκιστές που τάζουν τα πάντα στους πάντες.

Και το χρέος της χώρας θα διαγράψουν και τα προσωπικά χρέη θα «σβήσουν». Μοιράζουν, μάλιστα, και ειδική «φόρμα» για τη συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων γι’ αυτό.

Οι λεβέντες με τα παλικάρια της Τριπολιτσάς ξεπέρασαν τους δάσκαλούς τους και προχωρούν ακάθεκτοι. Οι πρώτοι είναι ήδη στη βουλή ως ομάδα υποδοχής. Οι άλλοι στήνουν παντού εκλογικά κέντρα.

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Διευθυντής της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top