Οικονομία

Πιάσαμε πάτο -Κάτω από την Ουγκάντα σε οικονομική ελευθερία η Ελλάδα

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η χώρα μας.

Τελευταία απόδειξη είναι η 86η θέση, ανάμεσα σε 159 χώρες, στην οποία κατατάσσεται η Ελλάδα σύμφωνα με την Ετήσια Μελέτη 2016: «Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο που κατήρτισε το Ινστιτούτο Φρέιζερ του Καναδά και αφορά τα στοιχεία του 2014». Η έρευνα δημοσιεύεται σήμερα από το ΚΕΦίΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Φρέιζερ.

Σε σχέση με τον περσινό δείκτη η Ελλάδα υποχώρησε δύο θέσεις παρά το γεγονός ότι κατά το τελευταίο έτος της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ η οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα αυξήθηκε ελαφρά σε σχέση με το παρελθόν. Η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία (85η) και το Πράσινο Ακρωτήριο (Cape Verde).

Στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο κάτω από χώρες όπως η Αρμενία, η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Αλβανία, το Περού, η Ουγκάντα, η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ, η Κένυα κ.ά.

Ο δείκτης βασίζεται στα επικαιροποιημένα στοιχεία του 2014 και προσμετρά το βαθμό οικονομικής ελευθερίας (βαθμίδες προσωπικής επιλογής, δυνατότητα εισόδου στις αγορές, ασφάλεια της ιδιωτικής περιουσίας, κράτος δικαίου κλπ.) αναλύοντας τις πολιτικές και τους θεσμούς 159 χωρών ανά τον πλανήτη.

Η βαθμολογία της Ελλάδας στις κύριες κατηγορίες καταγράφεται ως εξής: (κλίμακα από το 1 έως το 10 όπου οι μεγαλύτεροι βαθμοί αναδεικνύουν μεγαλύτερο βαθμό οικονομικής ελευθερίας – σε παρένθεση η θέση της Ελλάδας ανά κατηγορία για το 2016):

Μέγεθος του Κράτους: 4,66 (142η) το 2016 από 4,92 το 2015

Νομικό Καθεστώς και Προστασία της Ιδιοκτησίας : 5,91 (62η) το 2016 από 5,80 το 2015

Πρόσβαση σε Ισχυρό Νόμισμα: 9,70 (15η) το 2016 από 9,54 το 2015

Ελευθερία στο Διεθνές Εμπόριο: 7,94 (40η) το 2016 από 7,59 το 2015

Ρυθμιστικό Περιβάλλον: 6,44 (129η) το 2016 από 6,56 το 2015

Η Μιράντα Ξαφά, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΚΕΦίΜ, δήλωσε σχετικά με τις επιδόσεις της χώρας μας ότι «είναι αξιοσημείωτο ότι οι καλύτερες επιδόσεις της Ελλάδας στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας είναι στις δύο κατηγορίες στις οποίες η χώρα έχει εκχωρήσει το δικαίωμα άσκησης πολιτικής στην ΕΕ: «σταθερό νόμισμα» (15η στην παγκόσμια κατάταξη) και «ελευθερία διεθνούς εμπορίου» (40η). Δυστυχώς και στην ελευθερία διεθνούς εμπορίου η παγκόσμια κατάταξη της Ελλάδας είναι πιθανό να υποβαθμιστεί το 2015-16 λόγω capital controls”.

Το Χόνγκ – Κόνγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία, ο Καναδάς, η Γεωργία, η Ιρλανδία, η Μαυριτανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ισοβαθμούν στη 10η θέση.

Σύμφωνα με τον Φρεντ Μακμάν (Fred McMahon) που κατέχει την έδρα Δρ. Μάικλ A. Ουόλκερ και είναι επικεφαλής της έρευνας για την οικονομική ελευθερία στο Ινστιτούτο Φρέιζερ «το Χόνγκ-Κόνγκ παραμένει στην πρώτη θέση, αλλά επειδή η δημοκρατία είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική δικλείδα της ελευθερίας, αν η Κίνα καταπατήσει την αυτονομία του Χόνγκ-Κόνγκ αναμένεται και σχετική πτώση στην κατάταξη της χώρας.»

Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας του Κόσμου 2016 προετοιμάστηκε από τους Τζέιμς Γκουάρτνεϊ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριδα (ΗΠΑ), Ρόμπερτ Α. Λόσον του Πανεπιστημίου Νότιων Μεθοδιστών και τον Τζόσουα Χολ του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια.

«Η οικονομική ελευθερία οδηγεί στην ευημερία και σε υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης, ενώ οι χώρες με τις χαμηλότερες επιδόσεις συνήθως κυβερνώνται από απολυταρχικά καθεστώτα που περιορίζουν τις ελευθερίες και τις ευκαιρίες των πολιτών τους» δήλωσε ο Μακμάν.

Οι δέκα χώρες με τη χαμηλότερη επίδοση στο δείκτη είναι το Ιράν, η Αλγερία, το Τσαντ, η Γουινέα, η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, η Αργεντινή, το Κόνγκο, η Λιβύη και η Βενεζουέλα. Κάποια απολυταρχικά καθεστώτα, όπως η Β. Κορέα και η Κούβα, δεν συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη λόγω έλλειψης αξιόπιστων στοιχείων.

Άλλες αξιοσημείωτες κατατάξεις είναι της Γερμανίας στην 30η θέση, της Ιαπωνίας στην 40η, της Γαλλίας στην 57η, της Ρωσίας στην 102η, της Ινδίας στην 112η, της Κίνας στην 113η, και της Βραζιλίας στην 124η.

Σύμφωνα με έρευνες σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα ενώ έχουν και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Για παράδειγμα, ο μέσος όρος κατά κεφαλήν ΑΕΠ των χωρών που βρίσκονται στο τεταρτημόριο με τη μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία ήταν $41.228 το 2014 ενώ για τις χώρες που βρίσκονται στο τεταρτημόριο με τη λιγότερη οικονομική ελευθερία ήταν μόλις $5.471.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της έρευνας, αν συγκρίνουμε το μέσο εισόδημα του φτωχότερου 10% των οικονομικά ελεύθερων χωρών ($11.283) με το μέσο εισόδημα ολόκληρου του πληθυσμού των ανελεύθερων ($5.471), προκύπτει ότι οι φτωχοί στις οικονομικά ελεύθερες χώρες έχουν υπερδιπλάσιο εισόδημα από τον μέσο πολίτη των ανελεύθερων.

Το Ινστιτούτο Φρέιζερ παράγει την ετήσια μελέτη Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικονομικής Ελευθερίας, ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες. Η μελέτη αποτελεί την κυρίαρχη έρευνα στο είδος του και κατατάσσει τις χώρες σύμφωνα με τις επιδόσεις τους σε πέντε τομείς: Το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου και την προστασία της ιδιοκτησίας, την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο, και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.

Διεθνής Βαθμολογία

Το Χόνγκ-Κόνγκ λαμβάνει την υψηλότερη βαθμολογία στον κόσμο με επίδοση 9,03 στα 10, ακολουθούμενο από τη Σιγκαπούρη (8,71), τη Νέα Ζηλανδία (8,35), την Ελβετία (8,25), τον Καναδά (7,98), τη Γεωργία (7,98), τη Μαυριτανία (7,98), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (7,98), την Αυστραλία (7,93) και το Ηνωμένο Βασίλειο (7,93).

Άλλες αξιοσημείωτες βαθμολογίες είναι αυτές των Η.Π.Α. (7,75), της Γερμανίας (7,55), της Ιαπωνίας (7,42), της Ρωσίας (6,66), της Ινδίας (6,50) και της Κίνας (6,45).

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top