Διεθνή

Πυρηνική δοκιμή: Κέρι και Λαβρόφ ανησυχούν -Θα προσφύγουν στον ΟΗΕ κατά της Β. Κορέας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασαν σήμερα ανησυχία μετά την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στον ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις που έκαναν σε δημοσιογράφους λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη Συρία στη Γενεύη, ο Κέρι σημείωσε ότι είχε “σοβαρές συνομιλίες” για τη δοκιμή αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

“Είχαμε μια σοβαρή συνομιλία γι’αυτό (με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας). Προφανώς η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ανησυχούν πολύ λόγω της γειτονίας τους (με τη Βόρεια Κορέα). Όμως πιστεύω ότι είναι αρκετά σωστό να πω ότι και η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ ανησυχούν γι’αυτό”, πρόσθεσε.

Ο Λαβρόφ δήλωσε παράλληλα στους δημοσιογράφους κατά τη συνάντησή του με τον Κέρι ότι πρέπει να δοθεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ. “Ανησυχούμε πολύ, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά και οφείλουμε να δώσουμε αυτό το πολύ ισχυρό μήνυμα”, σημείωσε.

Ο Κέρι δήλωσε επίσης ότι αναμένει την αντίδραση σήμερα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη δοκιμή αυτή και ότι θα γίνει συζήτηση στον ΟΗΕ.

“Προσπαθούμε να δούμε ακριβώς τι συνέβη (…) και σίγουρα θα το συζητήσουμε στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αυτό είναι βέβαιο”, κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

 

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top