Πολιτική

Πλήγμα για την κυβέρνηση το φιάσκο με τον Καλογρίτσα

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επιχειρούν να ξεπεράσουν την τρικυμία που προκάλεσε το φιάσκο στο πεδίο των τηλεοπτικών αδειών με την αποχώρηση Καλογρίτσα.

Μάλιστα όπως εξηγούν  αρμόδιες πηγές αν συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση «θα ήταν μια πληγή ανοιχτή». Ήδη, τις τελευταίες μέρες το κλίμα γινόταν ολοένα και πιο βαρύ, η ανησυχία στα υψηλά κλιμάκια ακόμη μεγαλύτερη και το γενικότερο τοπίο έμοιαζε θολό.

Non paper Παππά: Δεν επηρεάζει την διαδικασία η απόσυρση Καλογρίτσα
Το υπουργείο Επικρατείας μάλιστα αναγκάστηκε να εκδώσει αργά το βράδυ της Δευτέρας non paper αναφορικά με το αν τίθεται θέμα εγκυρότητας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες τονίζοντας πως όλες αυτές οι απόψεις είναι «όνειρα θερινής νυκτός».

Σύμφωνα πάντα με το «non paper» σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το κύρος του διαγωνισμού, ούτε τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, η απόσυρση του Χρήστου Καλογρίτσα.

Και συνεχίζει το σημείωμα του υπουργού Επικρατείας: «Ο σχετικός νόμος (4339/2015, άρθρ. 13 παρ. 3) και η προκήρυξη (1/2016, παρ. 8.4) έχουν προβλέψει και τέτοια εξέλιξη. Για το λόγο αυτό, θέσπισαν συγκεκριμένες διατάξεις αντιμετώπισης ενδεχόμενης -ρητής ή de facto- παραίτησης οριστικού υπερθεματιστή (και, άρα, μη πληρωμής της πρώτης δόσης του τιμήματος εντός της νόμιμης προθεσμίας), προκειμένου να διασφαλίζεται πλήρως το δημόσιο συμφέρον. Σε αυτή την περίπτωση, ο οριστικός υπερθεματιστής που αποσύρεται κηρύσσεται έκπτωτος και καταπίπτει η εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στο διαγωνισμό (ύψους 3 εκατ. ευρώ), με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Τη θέση του καταλαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, σύμφωνα με τον ενιαίο πίνακα κατάταξης επιλαχόντων που έχει προκύψει από τη δημοπρασία».

Για να καταλήξει: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση (απόσυρση της «Ι.Β. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΜΑΕ») επόμενος πλειοδότης είναι η εταιρεία «DIMERA». Θα ακολουθήσει έλεγχος «πόθεν έσχες» από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού (με τη συνδρομή της εταιρείας Ορκωτών Ελεγκτών) και η «DIMERA» θα ανακηρυχθεί οριστικός υπερθεματιστής εφόσον ο έλεγχος ολοκληρωθεί με επιτυχία. Τότε, και εντός 15 ημερών από την ανακήρυξή της σε οριστικό υπερθεματιστή, η «DIMERA» θα κληθεί να καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος που προσέφερε (το εν τρίτον των 61,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20,5 εκατ. ευρώ). Αυτά προβλέπονται ξεκάθαρα από το νόμο και την προκήρυξη. Για τα υπόλοιπα έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται όσοι επιθυμούν διακαώς να διατηρηθεί το παλιό καθεστώς της διαπλοκής. Απλά, καλό -για τους ίδιους- είναι κάποια στιγμή να ξυπνήσουν».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top