Διεθνή

Ρέντζι: Δίνει 500 ευρώ στους 18χρονους για βιβλία, σινεμά και θέατρο

«Δώρο» από τον Ιταλό πρωθυπουργό για να μείνει η νέα γενιά μακριά από την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Πολιτιστικό… μποναμά, ύψους 500 ευρώ, προσφέρει στους Ιταλούς που ενηλικιώνονται η κυβέρνηση Ρέντσι καλώντας τη νέα γενιά να επισκεφθεί θέατρα, συναυλίες και μουσεία και να μείνει μακριά από την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Το πρόγραμμα ξεκινάει επισήμως στις 15 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, θα επωφεληθούν περίπου 575.000 νέοι.

Τα κόμματα της ιταλικής αντιπολίτευσης έχουν ήδη ασκήσει έντονη κριτική στην εφαρμογή του προγράμματος κάνοντας λόγο για λαϊκισμό την ώρα που ειδικοί στην αντιτρομοκρατία επισημαίνουν ότι μπορεί ο “πολιτιστικός πόλεμος” να αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικός από διάφορες άλλες μεθόδους αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης των νέων.

Η πολιτιστική “μάχη” της Ιταλίας κατά της τρομοκρατίας θα επιβαρύνει το κρατικό ταμείο με το ποσό των 290 εκατομμυρίων ευρώ.

“Το πρόγραμμα στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Υπενθυμίζει στους νέους που πλησιάζουν τα 18 πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός τόσο για την ενίσχυση του προσωπικού πνευματικού πλούτου όσο και για την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού της χώρας”, επισημαίνει ο Τομάσι Νανιτσίνι, επικεφαλής τους προγράμματος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Ρέντσι, στόχος του προγράμματος είναι να στείλει ένα ακόμη μήνυμα σε διαφορετικούς αποδέκτες, στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Όταν εκπονήθηκε το πρόγραμμα το 2015, λίγες μέρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι με τους 130 νεκρούς, ο Ιταλός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι οι εξτρεμιστές δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε ιδεολογικό.

“Εκείνοι χτίζουν κόσμους φανταστικούς με την τρομοκρατία, εμείς απαντάμε με τον πολιτισμό. Εκείνοι καταστρέφουν αγάλματα, εμείς αγαπάμε την τέχνη. Εκείνοι καταστρέφουν βιβλία, εμείς είμαστε η χώρα των βιβλιοθηκών», είχε δηλώσει τότε ο Ρέντσι αναφερόμενος σε ένα είδος «πολιτιστικής μάχης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια προγράμματα έχουν εφαρμοστεί και στη Γαλλία. Οι Γάλλοι φοιτητές έχουν, για παράδειγμα, ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία του Παρισιού.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top