Οικονομία

Σταθάκης: Σε ενάμιση μήνα το ν/σ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τα κόκκινα δάνεια

Στις επόμενες 5-6 εβδομάδες θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις “κόκκινες” οφειλές των επιχειρήσεων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Ο υπουργός σημείωσε πως η προωθούμενη ρύθμιση αφορά όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε πως με αυτή τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία κλείνει όλη η νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια. Όπως είπε ο ίδιος πρόκειται για έναν εξωδικαστικό μηχανισμό μέσω του οποίου θα κρίνεται αφ ενός η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης και αφ ετέρου θα προτείνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο θα επικυρώνεται από δικαστή.

Όπως είπε ο υπουργός είναι στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών να φτιάξουν εάν θέλουν δικούς τους μηχανισμούς ή να επιλέξουν άλλες λύσεις όπως της πώλησης των δανείων, για να σημειώσει πως το θεματικό πλαίσιο έχει καλύψει όλα τα θέματα των κόκκινων δανείων και το θέμα είναι πως θα διαμορφωθεί η δευτερογενής αγορά.

Επίσης πρόσθεσε ότι η γρήγορη διαχείριση των κόκκινων δανείων θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να αναχρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία.

Αναφορικά με τον επιμελητηριακό θεσμό και την προωθούμενη νομοθετική αλλαγή ο γενικός γραμματέας εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης ανέφερε πως τα επιμελητήρια θα αναλάβουν και νέες δράσεις για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσουν Κέντρα Εξυπηρέτησης – Υποστήριξης Επιχειρήσεων που θα αναλάβουν και ρόλο αρχικού mentoring για θέματα από τη σύσταση έως και τη χρηματοδότηση μιας επιχείρησης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται σε δημόσια διαβούλευση αρχές Οκτωβρίου, και θα προβλέπει βελτιώσεις στη λειτουργία του ΓΕΜΗ, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον εσωτερικό μηχανισμό ελέγχου των Επιμελητηρίων και την οικονομική διαχείριση τους ενώ θα προβλέπει τη σύσταση περιφερειακών συμβουλίων προκειμένου στις μεθεπόμενες Επιμελητηριακές εκλογές να εξεταστεί η συγχώνευση επιμελητηρίων.

Αναφορικά με το αναδρομικό κλείσιμο επιχειρήσεων ο γενικός γραμματέας ανέφερε πως σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προωθείται σχετική ρύθμιση που θα επιτρέψει σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις να κλείσουν οριστικά τα βιβλία τους χωρις εκκρεμείς οφειλές σε επιμελητήρια , ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση σε πρώτη φάση θα αφορά επιχειρήσεις που δεν έχουν πάγια στοιχεία αλλά γίνεται συζήτηση στη ρύθμιση να ενταχθούν και όσες έχουν πάγια στοιχεία, όπως είπε ο κ. Παπαδεράκης.

Σχετικά με το θέμα του παραεμπορίου τόσο ο υπουργός όσο και ο γενικός γραμματέας ανέφεραν πως υπάρχουν προβλήματα στον συντονισμό των υπηρεσιών, ενώ γνωστοποίησαν πως το συγκεκριμένο θέμα θα αποτελέσει αποκλειστικό αντικείμενο του Συμβουλίου Κυβερνητικής Πολιτικής.

Για τη φορολογική πολιτική ο υπουργός είπε πως η αύξηση της φορολογίας που έγινε τον τελευταίο χρόνο έγινε γιατί έπρεπε να καλυφθεί ένα συγκεκριμένο έσοδο και επελέγη να μπουν μικροί φόροι σε περισσότερα προϊόντα προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό. Για να συμπληρώσει πως το πρόβλημα που προκύπτει για την οικονομία μας δεν είναι η φορολόγηση αλλά “ο ανταγωνισμός που υπάρχει από εταιρείες που φοροδιαφεύγουν”. Για να σημειώσει πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον εάν δεν υπάρξει ένα καλύτερο σύστημα ελέγχου που να αποθαρρύνει αυτές τις πρακτικές το πρόβλημα θα διογκωθεί.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και την αξιολόγηση ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση πως θα κλείσει με βάση το χρονοδιάγραμμα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top