Πολιτική

ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ: Τα βάζουν με τον Τσίπρα και τη Σύνοδο του Νότου οι Financial Times

Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι το βασικό εμπόδιο στο σχηματισμό ενός ενιαίου μετώπου των χωρών του Νότου γράφουν οι Financial Times, κατηγορώντας άμεσα την Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα, που «αποδομεί» τη Σύνοδο του Νότου της περασμένης Παρασκευής, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δοκιμάζει ξανά την υπομονή των δανειστών, με τον κίνδυνο της… απομόνωσης να είναι άμεσος για την Ελλάδα.

Η μίνι σύνοδος ήταν ένα διπλωματικό «κέντρισμα στο μάτι» για τη Γερμανία και τους άλλους δανειστές, υποστηρίζει το δημοσίευμα, «τη στιγμή που η κυβέρνηση του Τσίπρα με τη νωχελική στάση απέναντι στις μεταρρυθμίσεις εξοργίζει ξανά τους εταίρους».

Σημειώνοντας τα επικριτικά σχόλια για τη Σύνοδο, από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερμανό ευρωβουλευτή Μάρκους Φέρμπερ, αναφέρει ότι ο Μαριάνο Ραχόι «που θεωρείται ότι έχει κακή άποψη για τον κ. Τσίπρα», δεν εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στην Αθήνα, ενώ προσθέτει ότι ο Φρανσουά Ολάντ έκανε το ταξίδι «όχι για να επωφεληθεί από τις απόψεις του κ. Τσίπρα στην οικονομική πολιτική, αλλά για να κερδίσει αριστερούς ψηφοφόρους και να ενισχύσει τις πιθανότητές του στις προκριματικές εκλογές του κόμματός του τον Ιανουάριο».

Με τόσο διαφορετικά κίνητρα, οι Νότιοι απέχουν πολύ ακόμη από το να αποτελέσουν ένα συνεκτικό μέτωπο, σχολιάζουν οι FT, που εντοπίζουν στην ελληνική κυβέρνηση το μεγαλύτερο πρόβλημα για κάτι τέτοιο. «Για τις νότιες χώρες της ΕΕ, το μεγαλύτερο εμπόδιο για ένα κοινό μέτωπο είναι η Ελλάδα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι έπειτα από επτά μήνες «ανόητου ριζοσπαστισμού», που παραλίγο να βγάλουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας άλλαξε πορεία και υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα.

«Στα χαρτιά, τα κίνητρα για τον κ. Τσίπρα προκειμένου να υλοποιήσει τις εντολές των δανειστών είναι ισχυρά. Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, επιτρέποντας την αγορά ελληνικών ομολόγων. Επίσης, η Ελλάδα θα αυξήσει τις πιθανότητες να εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους από τους δανειστές της. Αντί για αυτό, ο κ. Τσίπρας δοκιμάζει ξανά την υπομονή των εταίρων στην ΕΕ. Οχι μόνο σέρνει τα πόδια του στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά επιτρέπει να προχωρήσει η ποινική δίωξη σε μία κατάφωρα πολιτικοποιημένη υπόθεση εναντίον του Ανδρέα Γεωργίου, του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ», γράφουν οι Financial Times.

«Στη μελλοντική ΕΕ των 27, τέτοια συμπεριφορά ρισκάρει να βάλει την Ελλάδα όχι στο κέντρο ενός μετώπου ομοϊδεατών του Νότου, αλλά σε μία κατηγορία μόνη της», καταλήγει το δημοσίευμα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top