Πολιτική

Τα νοσοκομεία «αιμορραγούν» και το υπ. Υγείας μοιράζει σε ΜΚΟ ΣΥΡΙΖΑίων εκατ. ευρώ!

Η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι ο ψυχίατρος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, έλαβε «μπόνους» 1.006.128 ευρώ.Σύμφωνα με το protothema ,την ώρα που τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε γάζες και οι ασθενείς αγοράζουν τα υλικά με τα οποία θα χειρουργηθούν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, το υπουργείο Υγείας μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ΜΚΟ «ημετέρων» και άλλων που αφορούν τη λειτουργία δομών (οικοτροφείων, ξενώνων, κέντρων ημέρας κλπ) και εντάσσονται στο πρόγραμμα της «Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».

Εκτιμάται ότι το 2015 εγκρίθηκαν επιπλέον 20.000.000 ευρώ από την αρχική χρηματοδότηση των ΜΚΟ, σε μερικές από τις οποίες πρόεδροι, νόμιμοι εκπρόσωποι, μέλη διοικητικού συμβουλίου ή εργαζόμενοι είναι συνεργάτες υπουργού, συγγενείς στελεχών του υπουργείου Υγείας ακόμη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Μάιο του 2013 υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του τότε υπουργού Υγείας και του Επιτρόπου Απασχόληση, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης για την εκπόνηση ενός βιώσιμου, κοστολογημένου συστήματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Το κόστος του τριετούς προγράμματος ανερχόταν στα 180 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 105 εκατ. ευρώ (58,33%) προέρχονταν από πόρους του ΕΣΠΑ και τα 75 εκατ. ευρώ (41,67%) από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους.

Τον Δεκέμβριο του 2015, δηλαδή λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε μπαράζ τροποποιητικών αποφάσεων με τις οποίες αύξησε τη χρηματοδότηση των δομών αυτών που υπάγονται σε διάφορες ΜΚΟ, Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει αύξηση των ασθενών, δηλαδή περισσότερες παρεχόμενες υπηρεσίες. Αυτό επετεύχθη και με την αύξηση της ποσόστωσης του ΕΣΠΑ, χωρίς όμως να μειωθεί ανάλογα η κρατική χρηματοδότηση. Παρατηρούνται σκανδαλώδεις περιπτώσεις με ορισμένες ΜΚΟ να έλαβαν, ή να λαμβάνουν σε μηνιαίες δόσεις, ακόμη και το διπλάσιο ποσό από αυτό που προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Πέτρος Γιαννουλάτος, ο οποίος εγκρίνει τις σχετικές τροποποιήσεις. Καθοριστικό ρόλο έχει και η Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας Αθανασία Λύτρα, δηλαδή η προϊσταμένη της διεύθυνσης του Υπουργείου που διαχειρίζεται τα δεκάδες εκατομμύρια επιχορηγήσεις σε ΜΚΟ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι ανιψιά του κ. Γιαννουλάτου. Μάλιστα στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα έχει αποσπαστεί τόσο η αδελφή του, εφοριακός, όσο και ο αδελφός του, μόνιμος υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας. Σοβαρό ρόλο φαίνεται να έχουν επίσης συγκεκριμένοι υπάλληλοι με θέση ευθύνης από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας, της Υπηρεσίας που διαχειρίζεται τους πόρους από το ΕΣΠΑ.

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε ΜΚΟ που πήρε «μπόνους» 1 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με το protothema, μεταξύ των Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών εντοπίζεται η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ). Ιδρυτικό μέλος είναι ο ψυχίατρος και βουλευτής του Σύριζα Χρήστος Μαντάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», η συγκεκριμένη ΜΚΟ έλαβε 1.006.128 ευρώ ευρώ περισσότερα από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση ένταξης τον Ιούνιο του 2013, ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 3.250.046 ευρώ, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούσαν 1140 ανθρωπομήνες (παροχή υπηρεσιών σε 30 ασθενείς για 38 μήνες) και 12182 επισκέψεις. Στις 18 Δεκεμβρίου 2015 με τροποποιητική απόφαση που φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Πέτρου Γιαννουλάτου, η επιχορήγηση εκτοξεύεται στα 3.752.562 ευρώ, δηλαδή 502.516 ευρώ περισσότερα. Αυτή όμως είναι μόνο η άμεση αύξηση. Υπάρχει και η έμμεση αύξηση μέσω της αύξησης ποσόστωσης του ΕΣΠΑ που μόνο ένα έμπειρο μάτι θα μπορούσε να εντοπίσει. Ο προϋπολογισμός μετά την αναιτιολόγητη αύξηση των 502.516 ευρώ ανέρχεται σε 3.752.562,10 και θα έπρεπε να συντίθεται ως εξής: ΕΣΠΑ (58,33%) 2.188.993,4 και εθνικοί πόροι: 1.563.567,7.

Όμως στην απόφαση ένταξης είναι: ΕΣΠΑ (71,7 %) 2.692.605,67 και εθνικοί πόροι: 1.059.956,43. Υπάρχει δηλαδή επιπρόσθετη έμμεση χρηματοδότηση 503.612 ευρώ, αφού η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους (τακτικός προϋπολογισμός) μένει σταθερή, εκτοξεύοντας το πραγματικό σύνολο της χρηματοδότησης σε πάνω από 4.000.000 και το «μπόνους» για την ΕΠΡΟΨΥΗ σε 1.006.128 ευρώ! Και μάλιστα χωρίς να παράσχει καμία επιπρόσθετη υπηρεσία, αφού τόσο ο αριθμός των ανθρωπομηνών όσο και των επισκέψεων παρέμεινε ο ίδιος!

«Συγκοινωνούντα δοχεία» οι ΜΚΟ με στελέχη του Υπουργείου Υγείας

Το θέμα με τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες ψυχικής υγείας έφτασε στη Βουλή από τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. με ερώτησή του στις 23 Ιουνίου προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ζητά μεταξύ άλλων να απαντηθεί, για ποιο λόγο αυξήθηκε η συνολική χρηματοδότηση, με το μέγεθος της υπέρβασης να εκτιμάται σε περισσότερα από 20.000.000 ευρώ, ενώ αναφέρει παραδείγματα.

 

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top