Οικονομία

Τσακαλώτος: Τα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν πριν από το Eurogroup

Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων, για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί εγκαίρως πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα τρία προαπαιτούμενα μέτρα που εκκρεμούν και δεν περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών- όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- στη συνάντηση με τον Ρέγκλινγκ τέθηκε το ζήτημα της προετοιμασίας των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, για την πρόοδο της οποίας ο ESM πρόκειται να ενημερώσει το επόμενο διάστημα το EuroWorking Group.

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση για τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και αφορούν κυρίως, σύμφωνα με τον υπουργό, τον «ανασχεδιασμό» του χρέους. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ αναμένει να προσδιοριστούν πριν από το τέλος του 2016 – παρ’ όλο που θα υλοποιηθούν μετά το 2018 – έτσι ώστε στη βάση αυτή να συντάξει την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σε ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι το νέο Ταμείο δεν έχει μοναδικό στόχο τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά κυρίως την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια ευκαιρία να αναδιαρθρώσει και οργανώσει το κράτος την περιουσία του προς όφελος των πολιτών. Σημείωσε δε, ότι σε συνέχεια της συμφωνίας με τους Θεσμούς για τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου (ο διορισμός των οποίων αποτελούσε προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης) θα πρέπει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, να διοριστεί από τα εν λόγω μέλη το Διοικητικό Συμβούλιο (5 ως 7 άτομα) ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top