Ελλάδα

Θάσος: «Τα παιδιά πνίγονταν από τους καπνούς»

«Είχαν έρθει ελικόπτερα αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γιατί ο αέρας ήταν πολύ δυνατός» λέει ένας πατέρας από τον οικισμό Καζαβίτι – «Δυστυχώς οι πυρκαγιές αυτή τη στιγμή είναι μεγάλες και είναι σε τρία διαφορετικά μέτωπα, είπε ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής.

Για δεύτερη συνεχή μέρα οι κάτοικοι της Θάσου τίθενται αντιμέτωποι με την αγωνία και το φόβο για τις περιουσίες τους εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στο νησί από το πρωί του Σαββάτου.

Ο Υπαρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιος Σερεντέλος αυτή τη στιγμή, δίνει μάχη με τις φλόγες, καθώς, όπως λέει, τα πύρινα μέτωπα στη Θάσο είναι τρία και βρίσκονται και τα τρία σε εξέλιξη.

«Δυστυχώς οι πυρκαγιές αυτή τη στιγμή είναι μεγάλες και είναι σε τρία διαφορετικά μέτωπα. Είναι πολύ δύσκολο να τις θέσουμε υπό έλεγχο γιατί οι άνεμοι εδώ είναι πολύ δυνατοί. Έχουν καταστραφεί σπίτια στο Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να κάνω απολογισμό γιατί είμαι στη φωτιά. Ευτυχώς δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές. Έχουν βοηθήσει παρά πολύ οι εθελοντές, η Περιφέρεια και ο Δήμος και τους ευχαριστώ παρά πολύ γιατί έχουμε πολύ δρόμο ακόμα”.

Σύμφωνα με κατοίκους του νησιού έχουν καεί δέκα σπίτια στο Μικρό και τρία στο Μεγάλο Καζαβίτι ενώ με βάση τις τελευταίες πληροφορίες οι φλόγες απειλούν τον οικισμό Θεολόγο. Μαρτυρίες μιλούν επίσης για καταστροφές σε ξενοδοχειακές μονάδες στο νότιο τμήμα του νησιού.

Mε τρεμάμενη φωνή μιλούν κάτοικοι από τον οικισμό Καζαβίτι όπου είδαν σπίτια να καίγονται.
«Η κατάσταση είναι τραγική. Έχουν καεί σπίτια. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας», λέει μια εθελόντρια που βοήθησε στη κατάσβεση της φωτιάς.

«Τα παιδιά πνίγηκαν από τους καπνούς. Αισθανόμασταν ότι κινδυνεύαμε. Είχαν έρθει ελικόπτερα αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γιατί ο αέρας ήταν πολύ δυνατός» λέει ένας πατέρας από τον οικισμό Καζαβίτι.

Το έργο των πυροσβεστών κάνουν ακόμα πιο δύσκολο οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθώς εκτός από το να φουντώνουν τις φλόγες έχουν καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση σε ορισμένα χωριά λόγω του πυκνού καπνού.

Σημειώνεται ότι λόγω της κατάστασης το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top