Πολιτική

Τι θα πει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ -Μία από τις εξαγγελίες του και τα «λάφυρα» από τα κανάλια

«Η επεξεργασία των θέσεών μας πρέπει να είναι προσεκτική, γιατί το καλάθι δεν είναι μεγάλο». Με τη φράση αυτή, κυβερνητικό στέλεχος δίνει το στίγμα για το εύρος όσων σχεδιάζει να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Το προσχέδιο της ομιλίας του κ. Τσίπρα, -την οποία και επιμελείται στενός του συνεργάτης-, είναι ήδη έτοιμο. Ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι οι βασικοί άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού διαμορφώνονται ως εξής:

Απολογισμός των δράσεων που υλοποίησε ως τώρα η κυβέρνηση
Πορεία των δημοσιονομικών- εξαγγελίες
Εξοδος από το Πρόγραμμα επιτήρησης, με αναφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης και στα Πρωτογενή Πλεονάσματα για το 2019-2020
Μετά από πολύωρη σύσκεψη και διαδοχικές συναντήσεις με αρκετούς υπουργούς στο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το πως διαμορφώνεται οι κατάσταση σε μια σειρά από τομείς και ποια περιθώρια για εξαγγελίες υπάρχουν.

Ετσι, εκτός από την «πάταξη της διαπλοκής», η κοινωνική πολιτική και η ανάπτυξη θα είναι οι πυλώνες της παρουσίας του στη ΔΕΘ.

Τι είπε σε συνεργάτες του

Το στίγμα του πως θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας αποτυπώνεται σε αναφορές που έκανε στους συνομιλητές του χτες.

«Υλοποιήσαμε δεσμεύσεις ως τώρα, προχωράμε με κοινωνική και αναπτυξιακή ατζέντα μέχρι την έξοδο από την κρίση» υποστήριξε, ενώ μετά από αναλυτική συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες στο πρωθυπουργικό γραφείο για τη ΔΕΘ, η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε εξαγγελίες για μείωση φόρων και παροχές. Αντίθετα προκρίνεται η εστίαση σε επιλογές που θα σηματοδοτούν τη δίκαιη κατανομή, όπως «καρπών» που θα προέλθουν από τη βελτίωση των οικονομικών.

Τα λάφυρα από τη μάχη με τα κανάλια

Τα «λάφυρα» από τη μάχη με τους καναλάρχες που άγγιξαν τα 246 εκ.€ θα είναι ένα από τα σημεία του πρωθυπουργού όπως και το πώς αυτά θα διατεθούν. Ωστόσο οι χιλιάδες απολύσεις δημοσιογράφων και τεχνικών στα ΜΜΕ που δεν εξασφάλισαν άδεια, είναι ο πιο δύσκολος γρίφος. Και πιθανότατα θα είναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο θα έρθει πιο γρήγορα ο διαγωνισμός για τις περιφερειακές άδειες προκειμένου να απορροφηθούν εκεί πολλοί από όσους εργαζόμενους σε ΜΜΕ χάνουν τη δουλειά τους στους επόμενους δύο μήνες.

Κομβική σημασία αναμένεται δώσει ο πρωθυπουργός στη συζήτηση για το χρέος με φόντο βέβαια και τα αποτελέσματα της “Συνόδου του Ευρωπαϊκού Νότου” που γίνεται μια ημέρα πριν στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα.

Σε θέματα της καθημερινότητας εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο ότι θα δοθεί η σκληρή μάχη με την αντιπολίτευση και γι’ αυτό θα ενταθούν οι προσπάθειες αφενός να μη μένει αναπάντητο κανένα θέμα που αναδεικνύει το επιτελείο Μητσοτάκη και αφετέρου να αναδεικνύεται η πολιτική της κυβέρνησης σε κάθε τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την υπερψήφιση των προτάσεων του υπ. Παιδείας στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει -αμέσως μετά τη ΔΕΘ- επίσκεψη σε σχολείο της Κεφαλονιάς για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Το «φροντιστήριο» για τη συνέντευξη Τύπου

Οι συσκέψεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο συνεχίζονται ενώ θα ενταθεί και το…φροντιστήριο, ώστε ο κ. Τσίπρας να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για τη Συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Κυριακή στους δημοσιογράφους.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top