Ελλάδα

Το ξέσπασμα του διευθυντή ειδήσεων του Star: Ραντεβού στα… καναλάδικα

Οι αντιδράσεις για την διαδικασία της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών συνεχίζονται με τους εργαζόμενους σε ΜΜΕ που δεν πήραν άδειες να ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Ο διευθυντής ειδήσεων του Star Κωστής Τσιακανίκας, μέσω post του στο Facebook απευθύνεται στην κυβερνητική εκπρόσωπο την οποία ρωτά μεταξύ άλλων: «Γιατί αποκρύπτετε ότι τα έσοδα των € 240 εκ που θα καταβάλλουν οι τέσσερις αδειούχοι για μία 10ετή άδεια είναι πολύ λιγότερα από τα έσοδα που θα ελάμβανε το κράτος εάν λειτουργούσαν οι σημερινοί τηλεοπτικοί σταθμοί».

Ολόκληρο το κείμενο του Κωστή Τσιακανίκα:

Κα Όλγα Γεροβασίλη …

Αποποιούμενος για λίγο τον ρόλο του διευθυντή ειδήσεων που αντιμετωπίζει τη θλίψη και την αγωνία των τετρακοσίων συναδέλφων του στο STAR ,θα σας υποβάλλω μερικά ερωτήματα…

Με σεβασμό στην ιδιότητα σας και γνωρίζοντας ότι δεν είστε ούτε άσχετη, ούτε ανόητη, ούτε ανάλγητη, άκουσα με έκπληξη να λέτε ότι το μαύρο στα κανάλια δεν θα το ρίξει η κυβέρνηση αλλά οι καναλάρχες .Παρομοιάσατε τα κανάλια σαν αυθαίρετα σε δασική περιοχή! Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό ! Και αυθαίρετα να είναι-που δεν είναι-θα τα γκρεμίσετε με 1400 ανθρώπους μέσα?

Και εξηγούμαι…

Το μαύρο στα κανάλια θα το ρίξει η κυβέρνηση και όχι οι καναλάρχες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Κι αυτό, γιατί ο αριθμός των 4 αδειών έβγαζε από το παιχνίδι τους υπόλοιπους ,από την πρώτη στιγμή! Ομολογήθηκε κυνικά και σε πρόσφατη ανακοίνωση σας ,πριν τη δημοπρασία… Δηλαδή, ακόμη και εάν τα κανάλια που έμειναν εκτός ,πλειοδοτούσαν σε μεγαλύτερα ποσά, κάποια άλλα κανάλια θα έμεναν χωρίς άδεια! Οπότε τι θα άλλαζε στο πρόβλημα που δημιουργήσατε?
Τα κανάλια λειτουργούσαν με προσωρινές άδειες χρόνια τώρα, έως ότου «σβήστηκε» από τον χάρτη η Ανεξάρτητη Αρχή που από το Σύνταγμα ήταν εξουσιοδοτημένη να αποφασίζει! Και ποτέ δεν εξηγήθηκε επαρκώς ποιός σχεδιασμός επέβαλλε τον αριθμό 4!(Στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης γελάνε ακόμα!).Τώρα μάθαμε…

Μιλήσατε για κροκοδείλια δάκρυα των εργοδοτών, θυμίζοντας τις ανθρωποθυσίες που έγιναν από τον δημοσιογραφικό κόσμο στα χρόνια της κρίσης, ταυτίζοντας τεχνηέντως και αυθαιρέτως τέτοιου είδους συμπεριφορές με το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου στα media ,τους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους και τη…ΝΔ! Γιατί? Μόνο το πολιτικό παιχνίδι σας ενδιαφέρει? Εμάς όχι! Γι αυτό και συμπαρασταθήκαμε στους συνάδελφους που δοκιμάζονταν χωρίς χρωματιστά γυαλιά και παρωπίδες!
Δεν μπορεί να κατηγορούνται όλοι ως άνομοι, παράνομοι, αεριτζήδες ,διεφθαρμένοι χωρίς να δίνεται λογαριασμός από κανέναν… Βέβαια, κάθε εξουσία πιεζόμενη, στους δημοσιογράφους έβγαζε το άχτι της…

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που κινδυνεύουν να κλείσουν είναι:

Αλφα 537 εργαζόμενοι
Σταρ 410 εργαζόμενοι
Ε 240 εργαζόμενοι
Μακεδονία 61 εργαζόμενοι
ΑΡΤ 89 εργαζόμενοι
Μέγκα 540 εργαζόμενοι
Σύνολο 1,877
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αλφα, Σταρ, Μέγκα απασχολούσαν έμμεσα μέσω τρίτων εταιριών κατά μέσο όρο τουλάχιστον άλλα 300 άτομα το κάθε κανάλι… Άρα, υπολογίζοντας ότι κάποιοι θα απορροφηθούν από τα νέα σχήματα, τουλάχιστον χίλιοι τετρακόσιοι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο! Από Κυβερνητική επιλογή! Και μόνο!
Tέσσερα κανάλια ,400 εργαζόμενοι,1600 “χωράνε” συνολικα!
Δεν πείθει κανέναν η “ανησυχία” της Κυβέρνησης για όσους αγωνιούν, αφού η ίδια επέλεξε το δρόμο της συρρίκνωσης του τηλεοπτικού τοπίου! Χρειάζεται να μας αποδείξει την ευαισθησία της.
Τα επιχειρήματα περί περιφερειακών αδειών και δορυφορικής εκπομπής είναι τουλάχιστον άστοχα για όποιον γνωρίζει τα οικονομικά μεγέθη των τηλεοπτικών επιχειρήσεων. Η διαφημιστική αγορά είναι ο ρυθμιστής και σε αυτά τα πεδία η διαφημιστική πίτα δεν μπορεί να «ταΐσει» τόσον κόσμο που κινδυνεύει με ανεργία.

Aπο όσους προσήλθαν στη …ρουλέτα που στήθηκε στην Γραμματεία ,έμειναν εκτός το Star και o Alpha !Δυο κανάλια που φρόντιζαν κι αυτά ,όπως και άλλα, να ζουν «υπολογίζοντας» τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς και της οικονομίας …Ο κ.Σαββίδης ομολόγησε ότι έκανε τη δουλειά που είχε να κάνει και έφυγε χωρίς κανάλι ,γιατί δεν είχε και δεν… ήθελε κανάλι !!!Το τίμημα έφτασε σε υψηλά επίπεδα, μακριά από κάθε χρηματο-οικονομικό υπολογισμό !Καμία μελέτη βιωσιμότητας δεν θα συνηγορούσε για «ενοίκιο αέρα» σε τέτοια επίπεδα…. Όλοι τώρα ξανάπιασαν τα κομπιουτεράκια κι ελπίζουμε να τα βγάλουν πέρα…
Γνωρίζω ότι το Star, λειτουργούσε ,λειτουργεί και θα λειτουργεί σεβόμενο κανόνες. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν, 23 χρόνια τώρα, ότι βρίσκονται σε μια επιχείρηση που τιμά τους εργαζόμενους της και δεν σταμάτησε να το κάνει ,ούτε όταν η κρίση μείωσε τα έσοδα του. Και αυτό διότι η διοίκηση του, λειτουργούσε πάντα και θα συνεχίσει να λειτουργεί στα πλαίσια της επιχειρηματικής λογικής! Με μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία, στο ανθρώπινο δυναμικό και την εξειδίκευση του, στο ποιοτικό πρόγραμμα και την πλουραλιστική ενημέρωση ,το Star στόχευε πάντα σε μερίδιο αγοράς που του επέτρεπε να ελπίζει στο αύριο, με τους μετόχους στο πλευρό του.

Που στόχευε η δημοπρασία? Να σας θυμίσω? Θέλατε,λέγατε, τέσσερα βιώσιμα κανάλια!
Αν μου βρείτε έστω έναν -κυριολεκτώ –έναν άνθρωπο που να γνωρίζει τα δεδομένα της τηλεοπτικής αγοράς για να ισχυριστεί ότι το όραμα σας έγινε πραγματικότητα, θα εκπλαγώ!
Εκτός του ότι δεν σκεφτήκατε(?) πως θα αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο κύμα των ανέργων, δεν φροντίσατε στον σχετικό νόμο να διασφαλίσετε ,ούτε το καθεστώς εργασίας για όσους θα εργάζονται (συμβάσεις, μισθοί, επιδόματα, εισφορές κλπ). Για το αγγελιόσημο και τη μοίρα του Ταμείου των δημοσιογράφων, ας μη μιλήσουμε καλυτέρα…
Αστοχήσατε, λησμονήσατε ή σκοπίμως εγκαταλείψατε στην τύχη τους , τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά κανάλια ?
Ούτε “σοσιαλδημοκρατικό”,ούτε “αριστερό” μου φαίνεται αυτό!

Γιατι αποκρύπτεται ότι τα έσοδα των € 240 εκ που θα καταβάλλουν οι τέσσερις αδειούχοι για μία 10ετή άδεια είναι πολύ λιγότερα από τα έσοδα που θα ελάμβανε το κράτος εάν λειτουργούσαν οι σημερινοί τηλεοπτικοί σταθμοί? Μπορείτε να αποδείξετε το αντίθετο. Κάντε το!
Αφού πανηγυρίζεται για τα 246 εκατομμύρια που θα πάρετε και δεν υπολογίζατε, φαντάζομαι ότι θα έχετε υπολογίσει και θα είστε έτοιμη να απαντήσετε και στο ερώτημα: Πόσα εκατομμύρια θα χάσετε στη δεκαετία από τη μη λειτουργία των καναλιών που ετέθησαν εκτός?
Φαντάζομαι θα έχετε υπολογίσει πόσα χρήματα θα χρειαστούν για τον ΟΑΕΔ, ποιά ποσά θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό για τη στήριξη, την ασφάλιση και την περίθαλψη των ανέργων, φαντάζομαι θα γνωρίζετε πόσα χρήματα θα χαθούν από τους φόρους των μη λειτουργούντων σταθμών και το φόρο εισοδήματος των εργαζομένων τους, φαντάζομαι θα έχετε υπολογίσει τα χρήματα που δεν θα οδεύσουν στα ασφαλιστικά ταμεία κι όλα αυτά θα τα έχετε πολλαπλασιάσει επί 10…

Περιμένουμε λοιπόν την απάντηση σας!

Δυστυχώς για σας, ούτε η αλήθεια των αριθμών , θα δικαιώσει τους ισχυρισμούς σας!

ΥΓ… Δεν θα μπω στον πειρασμό να αστειευτώ δίνοντας σας «ραντεβού στα καναλάδικα»!

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top