Πολιτική

Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει τους FT για το προσφυγικό: Δεν μάλωσε η Μέρκελ τον Τσίπρα

Την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε το δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο υποστήριζε ότι η Ανγκελα Μέρκελ επέπληξε τον Τσίπρα για τις καθυστερήσεις στο προσφυγικό.

Συγκεκριμένα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν πως στη Σύνοδο της Βιέννης οι δηλώσεις τόσο του Αυστριακού καγκελάριου Κερν όσο και της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ ήταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από όσα αναφέρονται το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Στην πραγματικότητα, και οι δύο εστίασαν στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης, καθώς και της απελευθέρωσης του καθεστώτος ταξιδιωτικής βίζας προς τους πολίτες της Τουρκίας.
Βεβαίως, είναι απολύτως κατανοητή η σκοπιμότητα διαρροών, που έχουν ως στόχο την κοινή γνώμη της Γερμανίας, ιδιαίτερα μετά την άνοδο του ξενοφοβικού κόμματος AfD, αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου.

Συγκεκριμένα οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν τα εξής:

1. Η απαρέγκλιτη τήρηση των διεθνών κανονισμών για το άσυλο, όπως αυτοί απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αποτελεί ιδιοτροπία μιας αριστερής κυβέρνησης αλλά υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε.

2. Η ελληνική νομοθεσία για τη μετανάστευση δεν ορίζει τίποτα διαφορετικό, σε σχέση με την αναγνώριση τους Τουρκίας ως ασφαλούς 3ης χώρας, από όσα ορίζουν οι εθνικές νομοθεσίες όλων των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε., αλλά και από όσα ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.

3. Οι σχετικά αργοί ρυθμοί στην διαδικασία ασύλου οφείλονται και στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια των κρατών μελών αλλά και της Κομισιόν στην αποστολή προσωπικού από το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Άσυλο (EASO). Ενώ η αρχική δέσμευση ήταν για 400 άτομα εν τέλει κατέφθασαν μόνο 19. Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου η Ελλάδα έχει αποστείλει δύο σχετικές επιστολές προς την EASO, χωρίς, ακόμη, να υπάρχει, μέχρι στιγμής, σχετική ανταπόκριση.

4. Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση πράγματι η Ε.Ε δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της αφού, από τις 66.000 μετεγκαταστάσεις που έχουν αποφασιστεί, έχουν υλοποιηθεί περίπου 4000.

5. Αν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κινδυνεύει από κάτι, δεν είναι από την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας σε σχέση με το άσυλο, αλλά από την άρνηση πολλών χωρών της Ε.Ε να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, τόσο σε σχέση με τον διαμερισμό της ευθύνης όσον αφορά τις μετεγκαταστάσεις, όσο και σε σχέση με την απελευθέρωση του καθεστώτος ταξιδιωτικής βίζας προς τους πολίτες της Τουρκίας, όπως προβλέπεται από την συμφωνία αυτή.

Το δημοσίευμα των FT
Επίπληξη στον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς και την κωλυσιεργία στο προσφυγικό ζήτημα έκανε η Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Σαββάτου.
Οι FT σημειώνουν πως η Ανγκελα Μέρκελ επέπληξε τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την πολιτική του στο ζήτημα, εκφράζοντας με ωμό τρόπο τις ανησυχίες της για το προσφυγικό στη Σύνοδο της Βιέννης.
«Η επίπληξη της κ. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης είναι μια αλλαγή πλεύσης, που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απογοήτευση του Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια του 2016, η κ. Μέρκελ προσπάθησε σε μεγάλο βαθμό να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει την Ελλάδα, καθώς έχει επιφορτιστεί με τον ρόλο της μοναδικής πύλης για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην κεντρική Ευρώπη από την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
«Ηταν δύσκολο. Εχει βαρεθεί τις δικαιολογίες», υπογράμμισε ένα διπλωμάτης, που ήταν παρών στην Σύνοδο.
Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της Ανγεκλα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει «να τα πάει καλύτερα» στην απέλαση προσφύγων, που απέτυχαν να πάρουν άσυλο.

Παράλληλα, όπως μεταδίδουν οι FT, υποστήριξε πως υπήρχαν «μεγάλες δυσκολίες» σε ένα από τα βασικά σημεία συμφωνίας, το οποίο προέβλεπε πως η ΕΕ θα επαναγκαθιστούσε έναν πρόσφυγα για έναν που επέστρεφε στην Τουρκία.
«Υπάρχουν σίγουρα πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση», της συμφωνίας Ε-Τουρκίας δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top