Πολιτική

Τσακαλώτος: Οι ΔΕΚΟ που μπαίνουν στο Υπερ-Ταμείο μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν

Σκουρλέτης για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Μετρό: Η μεταφορά κρατικών οργανισμών στο Υπέρ-Ταμείο δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση – Σπίρτζης: Μόνο ο Ιησούς Χριστός θα αγόραζε χρεωμένες ΔΕΚΟ – Μανιάτης: Δεν τρώμε σανό, σημασία έχει το κείμενο και όχι τα λόγια.

Να κάνει το «μαύρο-άσπρο» επιχειρεί η κυβέρνηση στην Βουλή, κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, που προωθεί νέα επώδυνα μέτρα για τους ασφαλισμένους και εντάσσει στον προθάλαμο των αποκρατικοποιήσεων άλλες έξι ΔΕΚΟ. Είναι ενδεικτικό, ότι ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης επικαλέστηκε τα χρέη των ΔΕΚΟ, προκειμένου να πείσει φορείς και αντιπολίτευση, ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Ακολούθως ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος υποστήριξε ότι δεν αλλάζει η βάση υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες για να προσθέσει στην συνέχεια «το μόνου που άλλαξε είναι η εισφορά για την υγεία. Πρόκειται για 11 ευρώ παραπάνω εισφορά και φτάνει στα 30 ευρώ».

Τσακαλώτος: Ιδιωτικοποιήσεις ούτε προβλέπονται, ούτε αποκλείονται αλλά όσο είμαι υπουργός δεν θα γίνουν

Την «κερκόπορτα» της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας που περιλαμβάνεται στο Υπερταμείο παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή.

«Το Ταμείο ήταν συμβιβασμός και μας δημιουργεί προβλήματα, που όμως είναι στο χέρι μας να το μετατρέψουμε σε εργαλείο, για να αναδιαρθρώσουμε αυτές τις εταιρείες» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει «Το υπερταμείο δεν προβλέπει πουθενά ιδιωτικοποιήσεις. Όμως, έχει δίκιο ο κ. Γεωργιάδης. Δεν προβλέπει, αλλά δεν αποκλείει ιδιωτικοποιήσεις. Οσο είμαι εγώ υπουργός, δεν θα γίνει ιδιωτικοποίηση. Όταν γίνετε εσείς, μπορείτε να τις κάνετε. Θέλει σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης και τέτοια γνώμη δεν θα πάρει».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ) είχε υποστηρίζει ότι «αυτό που κάνετε εσείς, είναι ότι δίνετε όλες τις ΔΕΚΟ εν δυνάμει προς ιδιωτικοποίηση».

Ωστόσο, δεν ήταν το μόνο σημείο κατά το οποίο ο κ. Τσακαλώτος «παραδέχθηκε» ότι η παρούσα κυβέρνηση έθεσε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στον προθάλαμο των ιδιωτικοποιήσεων. Στην αρχή της τοποθέτησής του και απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, είπε: «Λέτε ότι η ελληνική περιουσία υποθηκεύτηκε για 99 χρόνια. Η Εταιρεία έχει στόχο την αποκρατικοποίηση», για να σπεύσει αμέσως να διορθώσει: «Δεν έχει στόχο την αποκρατικοποίση, αλλά την αξιοποίηση και απομείωση του δημόσιου χρέους».

Απαντώντας στην κριτική ότι τα υπουργεία χάνουν την εποπτεία των ΔΕΚΟ, είπε: «Βεβαίως! Δεν θα υπάρχει η σχέση του υπουργού για να βάζει τους δικούς του ανθρώπους. Το παλιό σύστημα τελείωσε. Αυτό που θα γίνει είναι να υπάρχει εσωτερικός κανονισμός και δύο θεσμοί που θα συντονίζουν κάθε ΔΕΚΟ με την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης… Είναι ευκαιρία. Είναι προφανώς ένας συμβιβασμός, αλλά λέμε κάθε εμπόδιο για καλό και μέσα από αυτή την διαδικασία θα επιχειρήσουμε την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ».

Ο κ. Τσακαλώτος προκειμένου να αποδείξει τις προοπτικές αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα και να αποφύγει τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε: «Εχουμε τα Ολυμπιακά ακίνητα. Για παράδειγμα στο μπιτς βόλεϊ, έχουμε τα ολυπιακά ακίνητα για μπιτς βόλεϊ. Μπορούμε να καλέσουμε ιδιωτική εταιρεία να το ξαναφτιάξει και να γίνει το κέντρο για κύκλωμα διεθνών πρωταθλημάτων!», ενώ σε άλλο σημείο κάλεσε την αντιπολίτευση να σκεφτεί «αν υπάρχει καλύτερος χώρος για τις σκανδιναβικές χώρες να κάνουν την αθλητική τους εξάσκηση εδώ, καθώς εκεί τον χειμώνα δεν μπορούν». «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να σκεφτούμε ιδέες; Δεν έχουμε όλες τις λύσεις, αλλά έχουμε πολλές σκέψεις» υπογράμμισε ο ίδιος!

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι ολοκληρώνεται η πρώτη αξιολόγηση, ενώ σημείωσε ότι η πορεία των φορολογικών εσόδων είναι θετική. «Στα φορολογικά πήγαμε καλύτερα κατά 300 εκατ. ευρώ τους πρώτους οκτώ μήνες. Είχαμε και αύξηση σε σχέση με τους στόχους του ΦΠΑ. Πρωταθλητές του ΦΠΑ είναι πρώτη η Μύκονος, 2η η Ρόδος και 3η η Σαντορίνη» είπε, εκτιμώντας ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης.

Σπίρτζης: Μόνο ο Ιησούς Χριστός θα αγόραζε τις χρεωμένες ΔΕΚΟ!

«Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Με τους κανόνες της αγοράς που επικαλείται η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της Βουλής κι όσες την αβαντάρουν, δεν μπορεί να υπάρξει ιδιώτης να αγοράσει εταιρεία που έχει 800 εκατ. ευρώ δάνεια και δεν έχει περιουσία αλλά πολλά εκατομμύρια διεκδικήσεις, εκτός αν κατέβει ο Ιησούς Χριστός να την αγοράσει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπιρτζης. Ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Ποιο είναι το χρέος των Κτιριακών Υποδομών και οι υποχρεώσεις από τα προηγούμενα χρόνια; Ποιο το χρέος στην ΕΚΤ; Να μας πείτε για να δούμε πώς μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Δεν μπορεί ένας φορέας με μεγάλο χρέος να πάει για ιδιωτικοποίηση. Το ίδιο ισχύει και για την Αττικό Μετρό. Δεν υπάρχει θέμα διασφάλισης εργαζομένων. Θα σας απαντήσει και ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Βερναρδάκης που ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο»

Σκουρλέτης: Η μεταφορά στο Υπέρ-Ταμείο δεν σημαίνει… ντε και καλά ότι η επιχείρηση θα πουληθεί

Στο γνωστό κλίμα της… αμφιθυμίας και των παλινωδιών κινήθηκε και ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος ζήτησε να λάβει το λόγο για να πει ότι μπορεί οι έξι κρατικές ΔΕΚΟ – πρόκειται για τις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ και Αττικό Μέτρο- να μεταφέρονται στο Υπέρ-Ταμείο αποκρατικοποίησεων, ωστόσο, αυτό κατά τον κ. Σκουρλέτη δεν σημαίνει ότι θα ιδιωτικοποιηθούν κιόλας! «Να διευκρινίσω κάτι: Μην θεωρείτε δεδομένο αυτό που προπαγανδιστικά ακούγεται από την αντιπολίτευση ότι η μεταφορά στο υπερταμείο σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Η αντιπολίτευση δεν έχει επιλέξει τη συνεννόηση αλλά την υπονόμευση. Δεν γίνεται η συζήτηση όταν ταυτίζεται η μεταφορά. Για τις ιδιωτικοποιήσεις υπάρχει το ΤΑΙΠΕΔ που στην σύστασή του έχει ιδιωτικοποιήσεις» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Μανιάτης: Δεν τρώμε σανό!

«Μετά από όσα έχουμε δει διαπιστώνεται ότι εδώ μέσα δεν έχει σημασία τι λέει στα λόγια ο κάθε υπουργός. Το κείμενο έχει σημασία. Δεν τρώει σανό κανείς» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης σε όσα είπαν οι υπουργοί περι ιδιωτικοποιήσεων.
Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο στην επιτροπή της Βουλής

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα για τους ασφαλισμένους και αυξάνει την λίστα των ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο Υπερταμείο και πλέον αύριο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Επι της αρχής και επι τους συνόλου των άρθρων ψήφισαν θετικά μόνο οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Η ΝΔ και το Ποτάμι καταψήφισε επι της αρχής και επι των άρθρων για τα ασφαλιστικά και το υπερταμείο ενώ επιφυλάχθηκε για τα άρθρα που αφορούν τον τομέα ενέργειας.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και η Χρυσήγ Αυγή καταψήφισαν τόσο επι των άρθρων όσο και επι της αρχής. Τέλος, η Ενωση Κεντρώων καταψήφισε επι της αρχής και επιφυλάχθηκε επι του συνόλου των άρθρων.

Σφυροκόπημα από φορείς

Νωρίτερα, κατά την συζήτηση του σχετικού πολυνομοσχεδίου στην Βουλή οι εκπρόσωποι των αρμόδιων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων εξαπέλυσαν σφοδρό σφυροκόπημα για τα νέα επώδυνα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση. Τα πυρά συγκεντρώνουν οι διατάξεις που περνούν άλλες έξι ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΔΕΗ,ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό) και οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας που ακυρώνουν τις όποιες θετικές πρόνοιες του πρόσφατου ασφαλιστικού.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μανώλης Δανδουλάκης πρόεδρος του σωματείων εργαζομένων της εταιρείας Κτιριακών Υποδομών χαρακτήρισε «εγκληματική» την ένταξη στο Υπερταμείο «της εταιρείας που κατασκευάζει σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια και άλλα δημόσια κτίρια… Βάζουν σε ένα τσουβάλι όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής είπε ότι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος «αυτοδιασύρεται και ακυρώνεται ξεψηφίζοντας διατάξεις που ο ίδιος έφερε πριν από λίγους μήνες» ενώ ο πρόεδρος της ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Λάμπρος Αδάμος σημείωσε ότι «ο κ. Κατρούγκαλος έλεγε ότι θα τα πάρει από τους πλούσιους για να τα δώσει στους αδύναμους. Δεν ισχύει. Έρχεται να αποσύρει ότι θετικό υπήρχε για τους νέους δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Επιβάλει κάθετη φτωχοποίηση».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ Ι. Σινιόρης εξήγησε ότι αν και το πλειοψηφικό πακέτο μένει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου θα περάσει στον ιδιώτη το μάνατζμεντ με αποτέλεσμα «να έχουμε αύξηση τιμολογίων».

Ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου τουριστικών καταλυμάτων Αντωνης Μεγγούλης υποστήριξε ότι η μεταφορά στον ΟΑΕΕ από τον ΟΓΑ των ιδιοκτητών μικρών καταλυμάτων σε περιοχές με κάτωβ τους 2.000 κατοίκους τους οδηγεί στο «λουκέτο». «Δεν πρέπει να γίνει η ένταξη στο υπερταμείο» προειδοποίησε ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Αττικό Μετρό Γιώργος Κανάρης.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση – παρά τα όσα λέει – οδηγεί τις ΔΕΚΟ σε ιδιωτικοποίηση και πρόσθεσε «Το ΤΑΙΠΕΔ που έχει το 17% της ΔΕΗ θα προχωρήσει στην πώλησή του; Το λέω αυτό γιατί άλλα λέει ο κ. Σκουρλέτης και άλλα ο κ. Πιτσιόρλας».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top