Πολιτική

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ‘Η ΘΑ ΛΕΕΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ; -Κατρούγκαλος: Θα στείλουμε γράμμα στους συνταξιούχους για τη μείωση στις συντάξεις τους

«Θα τους καθησυχάζουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις» υποστηρίζει ο υπ. Εργασίας.

Με μια επιστολή θα συνοδεύονται οι πετσοκομμένες συντάξεις των επόμενων μηνών σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στο γράμμα οι συνταξιούχοι θα διαβάσουν «περί τίνος πρόκειται» όσον αφορά το ψαλίδι στις αποδοχές τους και αφετέρου «θα τους καθησυχάζουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις γιατί δεν προβλέπονται άλλες μειώσεις».

Παράλληλα επιβεβαιώνει ότι θα υπάρξουν και επικουρικές συντάξεις με μειώσεις έως και 40% υποστηρίζοντας ότι ο αριθμος αυτός είναι «κάτω από το 5% του συνόλου των συνταξιούχων.

«Η αλήθεια είναι αυτή που λέγαμε και αποτυπώνεται και στο νόμο. Ότι εγγυηθήκαμε ότι δεν θα έχουμε καμιά μείωση στις κύριες συντάξεις και το τηρήσαμε. Ότι καμιά μείωση δεν θα γίνει και στις επικουρικές συντάξεις όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής είναι κάτω από τα 1.300 ευρώ. Όταν είναι πάνω από τα 1.300 ευρώ, πράγμα που αφορά μονό το 20% των συνταξιούχων που παίρνουν επικουρική, τότε και πάλι δεν κάνουμε οριζόντια μείωση. Τι κάνουμε; Εφαρμόζουμε το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, που εισάγει μια ισορροπία μεταξύ των εισφορών που είχαν δώσει κατά τη διάρκεια της εργασιακής τους ζωής οι εργαζόμενοι και της παροχής, και πάλι εγγυόμαστε ότι αυτή η αναπροσαρμογή δεν μπορεί να οδηγήσει σε καμιά περίπτωση σε σύνταξη κάτω από τα 1.300 ευρώ, μιλάμε πάντοτε μικτά. Με αυτό τον τρόπο, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε ένα ποσοστό εκ των προτέρων δεδομένης της οριζόντιας μείωσης, άλλες συντάξεις- οι πολύ περισσότερες- έχουν μια μικρή μείωση, υπάρχουν και συντάξεις και πρέπει να το παραδεχτούμε, αλλά είναι πολύ λίγες, πάρα πολύ λίγες, που μπορεί να είναι μεγάλες, να φθάνουν δηλαδή και στο 40%» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην ίδια συνέντευξη ανακοίνωσε ότι «οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ήταν έκτος συστήματος, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις παλιές εισφορές τους. Αν αρχίσουν να πληρώνουν από 1/1/2017 τις τρέχουσες εισφορές θα θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι και θα βάλουμε σε παρένθεση την παλιά οφειλή και να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε» αν και παραδέχθηκε ότι η ρύθμιση αυτή είναι και θέμα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν στα κανάλια επανέλαβε το σχέδιο της κυβέρνησης να επιδοτήσει αφενός θέσεις εργασίας και αφετέρου τη δημιουργία ιστοσελίδων.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top