Διεθνή

Βενεζουέλα για τους δημοσιογράφους που απέλασε: Δεν μπορούν να έρχονται σαν καουμπόηδες

Η ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας δήλωσε πως οι δημοσιογράφοι δεν μπορεί να μπαίνουν στη χώρα «σαν καουμπόηδες», μετά τον σάλο που προκλήθηκε με την απαγόρευση εισόδου σε ανταποκριτές που ήθελαν να καλύψουν την πορεία που πραγματοποίησε την Πέμπτη η αντιπολίτευση.

«Τα μέσα ενημέρωσης που πληρούν τις προϋποθέσεις θα είναι ευπρόσδεκτα στη χώρα μας (…) Όμως δεν μπορούν να έρχονται στη Βενεζουέλα σαν καουμπόηδες, σαν να φθάνουν στο Φαρ Ουέστ, θέλοντας να εργασθούν στη χώρα μας χωρίς να σέβονται τους μεταναστευτικούς κανόνες», δήλωσε η Ντέλσι Ροντρίγκες στη διάρκεια συνάντησης με το διπλωματικό σώμα.

«Ας μην μας λένε ιστορίες περί ελευθερίας της έκφρασης. Η ελευθερία της έκφρασης δεν σημαίνει να παραβιάζεις τους νόμους μιας χώρας», προειδοποίησε η υπουργός.

«Υπάρχουν διεθνείς ανταποκριτές διαπιστευμένοι στη Βενεζουέλα που ασκούν την ελευθερία έκφρασής τους, η οποία αφορά όλο και λιγότερο την ελευθερία έκφρασης και όλο και περισσότερο την ελευθερία του κεφαλαίου να επιβάλλει την αλήθειά του», πρόσθεσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η Γαλλία ζήτησε χθες εξηγήσεις από τις αρχές της Βενεζουέλας μετά την άρνησή τους να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα μιας δημοσιογράφου της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Η Γαλλία κάλεσε επίσης και πάλι το Καράκας «να σέβεται την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της γνώμης, να βάλει τέλος στους περιορισμούς στην εργασία των δημοσιογράφων και να εγγυηθεί την ασφάλεια των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

Η Μαρί-Εβ Ντελτέφ, η οποία υπογράφει με το όνομα Μαρί Ντελκά ως ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Κολομβία, αντιμετώπισε την άρνηση των αρχών να της επιτρέψουν την είσοδο στη Βενεζουέλα όταν έφτασε την Τετάρτη στο αεροδρόμιο του Καράκας για να καλύψει τη μεγάλη εθνική πορεία της αντιπολίτευσης που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την επομένη εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Δημοσιογράφοι του αμερικανικού ραδιοσταθμού NPR, της εφημερίδας Miami Herald και δύο κολομβιανών μέσων ενημέρωσης, καθώς και μια ομάδα του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, είχαν την ίδια τύχη.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν χθες τη «μεγάλη ανησυχία» τους αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης στη Βενεζουέλα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top