Οικονομία

Το φάντασμα της Lehman Brothers στην Ευρώπη! Χωρίς τέλος το «ξεπούλημα» στις τράπεζες – Τι φοβούνται οι επενδυτές

Οι ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης συνεχίζονται και σήμερα, με την Deutsche Bank, την Commerzbank και τις ιταλικές τράπεζες να πρωταγωνιστούν και τους επενδυτές να εκτιμούν ότι μετά την τραπεζική κρίση στην Ιταλία, βιώνουμε πλέον και επίσημα τη γερμανική τραπεζική κρίση.

Παρά την προσπάθεια χθες της διοίκησης του γερμανικού κολοσσού της DB να καθησυχάσει την αγορά ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του τα προβλήματά του χωρίς τη βοήθεια του Βερολίνου, οι επενδυτές κάθε άλλο παρά με ηρεμία αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις, στέλνοντας σήμερα τη μετοχή της σε νέα ιστορικά χαμηλά και τα 10,245 ευρώ, ενώ η πιθανότητα χρεοκοπίας της τράπεζας, όπως αντικατοπτρίζεται στα 5εςτή CDS, εκτοξεύεται σήμερα πάνω από το 20%.

Παράλληλα, η κεφαλαιοποίησή της έχει πέσει κάτω από τα 16 δισ. δολ. πλησιάζοντας τα επίπεδα του προστίμου που έχουν πρότεινε οι αμερικανικές αρχές ( 14 δισ. δολ.)

Χθες, ο Hans Michelbeck, πολιτικό του κόμματος της Merkel και μέλος της επιτροπής Οικονομικών της κάτω Βουλής της Γερμανίας, δήλωσε ότι «δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει την Deutsche Bank με την Lehman. Η τράπεζα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της την κατάσταση». Αυτό το σχόλιο αντί να καθησυχάσει την αγορά, προκάλεσε το αντίθετο αποτέλεσμα, λίγες μόλις μέρες μετά την όγδοη επέτειο της κατάρρευσης της Lehman, την στιγμή που η έκθεση του γερμανικού κολοσσού σε παράγωγά ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη που είχε η αμερικάνικη τράπεζα κατά την κατάρρευσή της.

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Citi, ο μόνος τρόπος για να σωθεί η Deutsche Bank είναι να αντλήσει κεφάλαια, υπογραμμίζοντας τα επικίνδυνα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και του δείκτη μόχλευσης της γερμανικής τράπεζας.

Την ίδια στιγμή, ισχυρές πιέσεις δέχεται και η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, της Commerzbank μετά από δημοσίευμα ότι σχεδιάζει να περικόψει 9.000 θέσεις εργασίας και να αναστείλει την πληρωμή μερίσματος, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, ενώ το καλοκαίρι η τράπεζα είχε προκαλέσει και πάλι τον πανικό όταν ανακοίνωσε προειδοποίηση για την κερδοφορία του 2016.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top