Διεθνή

Ελβετία: Υποχρεωτική η χειραψία με τη δασκάλα ακόμη και αν είσαι μουσουλμάνος

Απόφαση σχολικού συμβουλίου για 15χρονο μαθητή που για θρησκευτικούς λόγους αρνήθηκε να σφίξει το χέρι της δασκάλας του.

Σχολείο στην Ελβετία απέρριψε την Δευτέρα την έφεση που είχε καταθέσει στο σχολικό συμβούλιο ο 15χρονος μουσουλμάνος μαθητής Amer Salhani, ο οποίος ζητούσε να απαλλαγεί από την υποχρέωση να χαιρετά δια χειραψίας την δασκάλα του. Ο μαθητής, που φοιτά σε σχολείο στο καντόνι της Βασιλείας, είχε αρνηθεί να σφίξει το χέρι της δασκάλας του στην τελετή αποφοίτησης τον Ιούνιο και το ίδιο είχε κάνει και ο μεγαλύτερος αδελφός του, που έχει ήδη αποφοιτήσει.

Ο νεαρός μουσουλμάνος επικαλέστηκε την θρησκεία του και υποστήριξε, ότι μπορεί να σφίγγει το χέρι μόνο των γυναικών που είναι μέλη της οικογένειάς του. Αρχικά, το σχολείο είχε αποφασίσει να απαλλάξει τον μαθητή από την παράδοση στην Ελβετία να χαιρετούν τα παιδιά με χειραψία τους εκπαιδευτικούς στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Όμως, μετά την σχετική απόφαση, η οργή εκπαιδευτικών και γονέων ήταν τόσο μεγάλη, που το σχολικό συμβούλιο επανεξέτασε την υπόθεση και αποφάσισε ότι ο μαθητής θα υποστεί πειθαρχικές κυρώσεις και πρόστιμο 5.000 ελβετικά φράγκα, αν δεν συνεργαστεί ενώ έκρινε ότι είναι δικαίωμα της δασκάλας να ζητά από τους μαθητές να της σφίξουν το χέρι.

Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Blick, οι γονείς του μουσουλμάνου μαθητή αναμένεται να προσφύγουν για το θέμα στις τοπικές αρχές. Η Monica Gschwind, επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης στο καντόνι της Βασιλείας, δήλωσε ικανοποιημένη με την απόφαση του σχολικού συμβουλίου και ανέφερε: «Η χειραψία με τους δασκάλους είναι βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία και τον πολιτισμό μας».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top