Διεθνή

Νέο μήνυμα Λιου: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος

Στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επανήλθε ο Τζακ Λιου, ζητώντας για μία ακόμη φορά άμεσες αποφάσεις των Ευρωπαίων σε αυτό το ζήτημα.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής, τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο.

Ανάμεσά τους, σημείωσε, η ολοκλήρωση των σχεδίων για τις ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσουν οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς, τόνισε ο Τζακ Λιου σύμφωνα με το mignatiou.com, είναι απαραίτητη για τους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες μίας ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους στην οποία δεσμεύθηκε το Eurogroup τον Μάιο.

«Είναι η πρώτη ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ εδώ και καιρό που δεν αντιμετωπίζουμε κάτι που περιγράφεται ως ελληνική κρίση και αυτό είναι καλό», είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και όλα τα μέρη συζητούν πώς θα προχωρήσουν και πώς θα εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μαΐου. Αυτό που είπα χθες αντικατοπτρίζει την άποψή μου και εκφράζει αυτό το οποίο λέω αυτές τις ημέρες αλλά και σταθερά εδώ και καιρό. Οτι εκτός από την τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας και την εφαρμογή σκληρών μέτρων υπάρχει επίσης η ανάγκη μείωσης του χρέους. Νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα αυτό πάρει σάρκα και οστά τόσο το καλύτερο», τόνισε ακόμη ο Τζακ Λιου.

«Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι υπάρχει πισωγύρισμα. Τόνιζα και τονίζω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα σχέδιο για το μέλλον. Είναι μεγάλη πρόοδος το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα, κάποια από τα οποία είναι σκληρά, και πρέπει να τα ολοκληρώσουν. Καθώς προχωρά η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πρέπει να αποφύγουμε να βρεθούμε σε μία στιγμή που θα περιγράφεται ξανά ως ελληνική κρίση. Και τελικά η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όσο πιο σύντομα είναι ξεκάθαροι οι όροι της τόσο το καλύτερο», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top