Πολιτική

Δημοσκοπήσεις και χημικά «ταρακούνησαν» το Μαξίμου -Αναμένονται εξελίξεις

Ισχυρά «χτυπήματα» δέχτηκε μέσα σε λίγες μόνο ημέρες η κυβέρνηση τόσο από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων όσο και από το περιστατικό «ψεκασμού» συνταξιούχων με χημικά δίπλα στο Μαξίμου.

Και ενώ στην κυβέρνηση προσπαθούσαν να διαχειριστούν τα δημοσκοπικά αποτελέσματα που δείχνουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέουν μην μπορώντας να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα (οικονομία, τηλεοπτικές άδειες, προσφυγικό, κοινωνική δυσφορία), ήρθαν και οι κακοί χειρισμοί που είχαν ως αποτέλεσμα να πέσουν χημικά σε συνταξιούχους και το ποτήρι ξεχείλισε.

Εκνευρισμός Τσίπρα για τα δακρυγόνα -Οργή για Τόσκα
Οταν η πορεία των συνταξιούχων έφτασε κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου και σταμάτησε από τις κλούβες της ΕΛ.ΑΣ και τη διμοιρία των ΜΑΤ κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε. Οι αγανακτισμένοι συνταξιούχοι από τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων τους ήθελαν να διαδηλώσουν μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου και όταν προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών δέχθηκαν χημικά. Η εικόνα που έκανε το γύρο των τηλεοπτικών και ιντερνετικών μέσων δεν μπορούσε να διαψευστεί. Προκάλεσε δυσαρέσκεια στην κοινωνία, εκνευρισμό στον ΣΥΡΙΖΑ (καταδίκασε τη στάση της αστυνομίας) και πανικό στην κυβέρνηση.
Ενδεικτικό είναι πως ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και του εξέφρασε σε έντονο τόνο την ενόχληση του για το περιστατικό, ενώ του ξεκαθάρισε πως κάτι ανάλογο δεν θα πρέπει να συμβεί ξανά.

Προσπάθεια αποδόμησης των δημοσκοπήσεων από το Μαξίμου
Οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν σταθερά τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται της ΝΔ – ακόμη και στην τελευταία που δημοσίευσε η «Αυγή» – προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση τόσο με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων όσο και με την αξιωματική αντιπολίτευση. Για το λόγο αυτό, ανασύρουν στοιχεία από παλαιότερες μετρήσεις και σε μια προσπάθεια να τις αποδομήσουν θέτουν ζητήματα εγκυρότητας και αξιοπιστίας. Όσο για τη δημοσκόπηση του ΣΚΑΙ, από το Μαξίμου σε εμφανή ειρωνικό τόνο σχολίαζαν ότι..”πέφτει πάντα μέσα”.!

Το Μέγαρο Μαξίμου, επετέθη ευθέως κατά των εταιρειών μετρήσεων, σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι «χάνει στις δημοσκοπήσεις αλλά κερδίζει εκλογές» όπως συμπύκνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία, επετέθη κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «πανικό που δεν κρύβεται» και επανέφερε το αίτημά της για εκλογές.

Το Μαξίμου, σε άτυπο σημείωμά του καταγράφει αναλυτικά τις προβλέψεις συγκεκριμένων εταιρειών και το τελικό αποτέλεσμα από τις εκλογές και το δημοψήφισμα, για να καταδείξει ότι έπεσαν έξω.

Η αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου δείχνει σε ένα βαθμό τον προβληματισμό που επεκράτησε – κάποιοι μιλούν και για ενόχληση – για το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue που δημοσίευσε η Αυγή της Κυριάκης. Η έρευνα καταγράφει την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών, με το 90% να δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης και το 85% να εκτιμά ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Ετσι το πρωθυπουργικό γραφείο, αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα πίνακα με τις προβλέψεις εταιρειών δημοσκοπήσεων κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, όσο και κατά το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015.

Ξεκαθάρισμα σε Συνέδριο και ανασχηματισμός
Μπορεί η κυβέρνηση να νιώθει ισχυρή πίεση από τον κοινωνικό αναβρασμό κυρίως λόγω των οικονομικών χτυπημάτων (φόροι, μέτρα), αλλά και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ωστόσο όπως φαίνεται οι σκέψεις για αλλαγές προσώπων θα παραταθούν τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (13-16 Οκτωβρίου). Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς (οι εκπρόσωποι τους επιστρέφουν στις 18 Οκτωβρίου) και στη συνέχεια αναμένεται η αξιολόγηση των στελεχών της κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top