Τεχνολογία

Εσπασε η… παράδοση: Ευρωπαϊκή Ενωση και Ρωσία «πάτησαν» στον Αρη!

Είναι πλέον γεγονός. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες μέσα στις προηγούμενες δεκαετίες, Ευρωπαϊκή Ενωση και Ρωσία κατάφεραν να πατήσουν για πρώτη φορά στο έδαφος του «κόκκινου» πλανήτη.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες από τους ESA και Roscosmos, υπήρχαν αμφιβολίες για την τελική έκβαση της αποστολής. Τα «φαντάσματα» του βρετανικού Beagle-2, που προσγειώθηκε στον Αρη αλλά έχασε την επαφή με την Γη, και των πολλών ρωσικών αποστολών που συνετρίβησαν, δεν άφηναν περιθώρια για εφησυχασμούς. Τελικά όμως, Ευρωπαϊκή Ενωση και Ρωσία έσπασαν την παράδοση.

Στον Αρη πλέον δεν υπάρχουν μόνο οι Η.Π.Α. Μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση του Schiaparelli, ο γειτονικός μας πλανήτης έγινε… πολυεθνικός. Οι Ευρωπαίοι και οι Ρώσοι επιστήμονες πλέον μπορούν να περάσουν στο επόμενο στάδιο της αποστολής ExoMars. Στην εκτόξευση ενός ρωσικού ανιχνευτή Rover στον Αρη, που θα σκανάρει τον πλανήτη για πιθανές ενδείξεις ζωής.

Μάλιστα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ήδη ενημέρωσε πως περιμένει τις πρώτες πληροφορίες από την μικρή διαστημοσυσκευή που προσεδαφίστηκε. Κύριως στόχος του Schiaparelli ήταν να «τεστάρει» τους μηχανισμούς προσεδάφισης των μελλοντικών αποστολών, όμως το έργο του δεν σταματάει εκεί. Ο νέος… κάτοικος του Αρη, θα συλλέξει σημαντικά δεδομένα από τον πλανήτη, τα οποία και θα στείλει πίσω στην Γη.

Μέσα στις δύο μέρες ζωής του, αφού μετά θα μείνει από μπαταρία, θα προλάβει να μαζέψει πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρικό πεδίο του πλανήτη, την θερμοκρασία του, την ταχύτητα του αέρα, την πίεση αλλά και την υγρασία.

Δεδομένα πολύ σημαντικά για τα επόμενα στάδια της αποστολής ExoMars, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το 2020.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top