Ελλάδα

Ευχολόγια το αποτέλεσμα της σύσκεψης στο Μαξίμου για το προσφυγικό

Σε κοινότυπες διαπιστώσεις και ευχολόγια που δεν οδηγούν στην αντιμετώπιση του ασφυκτικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου με το προσφυγικό, κατέληξε η πολυδιαφημισμένη σύσκεψη ευρέως κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Αλέκο Φλαμπουράρη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων των νησιών στο Μαξίμου.

Η σύσκεψη συνεκλήθη μετά τα επεισόδια και τις φωτιές στη Μόρια, σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες των νησιωτών.

Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του Υπουργού Ναυτιλίας, κ. Θοδωρή Δρίτσα, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκου Τόσκα, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Τέρενς Κουίκ, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Γιαννέλη, της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κα. Χριστιάνας Καλογήρου, του Δημάρχου Λέσβου, κ. Σπύρου Γαληνού, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μόριας, του κ. Νίκου Τρακέλη, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Παναγιούδας, κ. Βαγγέλη Βγιόλατζη και του Γενικού Συντονιστή του ΥΠΕΘΑ για το προσφυγικό ζήτημα, Κωνσταντίνου Φλώρου.

Την ώρα που καθημερινά ο αριθμός των προσφύγων που εγκλωβίζεται στα νησιά μεγαλώνει, η σύσκεψη κατέληξε απλώς σε μια σειρά διαπιστώσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «ύστερα από ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Λέσβο, και λαμβάνοντας υπόψη τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας» συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα

«Η ανάγκη αποσυμφόρησης της Λέσβου
Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα
Η επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών
Η δραστηριοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κατόπιν άδειας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου
Η καταβολή εντός τριμήνου των καταγεγραμμένων αποζημιώσεων στη Μόρια.
Η λήψη ειδικών μέτρων ανακούφισης των νησιωτών και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων
Η συνέχιση και ένταση της παρακολούθησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας»

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top