Πολιτική

«Φρένο» στα σενάρια περί ανασχηματισμού έβαλε ο Τσίπρας

Φρένο στα σενάρια περί άμεσου ανασχηματισμού έβαλε από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να γίνουν αιφνιδιασμοί. Πρώτα θα ανασχηματίσουμε το κόμμα και μετά την κυβέρνηση», βάζοντας τέλος σε ένα από τα σενάρια που προέβλεπε ότι ενδεχομένως θα προχωρούσε σε ευρύ, δομικό ανασχηματισμό αμέσως μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μη βιάζεστε με τον ανασχηματισμό. Κάθε πράγμα στον καιρό του», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «ενεργοποιώντας» με αυτόν τον τρόπο το σενάριο που έκανε λόγο για ανασχηματισμό μετά το τέλος και της δεύτερης αξιολόγησης από τους δανειστές της χώρας.

Οσο για το θέμα που προέκυψε με την τροπολογία Παππά και κυρίως με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), ο κ. Τσίπρας είπε λακωνικά: «Βλέπω αντιφάσεις για το ΕΣΡ. Οι μισοί το θέλουν και οι μισοί όχι».

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζονται για τρίτη ημέρα με ομιλίες υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος, αλλά και της κυβέρνησης, με πολλούς να ασκούν κριτική στην ηγεσία για παραλείψεις και αδυναμία στις πολιτικές επιλογές.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Να μη φύγουν Φίλης, Ξανθός και Σκουρλέτης

Ενδεικτικά, η Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε πως «ήλθαμε στο Συνέδριο με την προσδοκία να αναζητήσουμε την αριστερή διέξοδο από την κρίση, την επιτροπεία και τα μνημόνια», προσθέτοντας: «Αναρωτιέμαι αν έχουμε εφοδιαστεί επαρκώς, όμως καταθέτω τη βεβαιότητά μου ότι αν υπάρχει αριστερή διέξοδος ο μόνος χώρος που μπορεί να την περιγράψει και να επιδιώξει την πραγματοποιησή της είναι ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ». Είπε επίσης ότι δεν μπορεί η αριστερά να είναι στην κυβέρνηση χωρίς τα οραματά της, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζει σε όλη του την ένταση το δίλημμα ανάμεσα στο «δέον» και το «υπάρχον», ανάμεσα στο όραμα και τη διαχείριση, ανάμεσα στην ελπίδα και την απελπισία, άρα έχει και τα εφόδια να απαντήσει στις απαιτήσεις των καιρών.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δυναμικό των στελεχών που πασχίζουν να δώσουν αριστερές απαντήσεις. Εμείς πρέπει να ψάξουμε την αριστερή διέξοδο, σε εμάς έτυχε να πραγματώσουμε το μύθο της αριστεράς για αριστερή κυβέρνηση, δεν βρήκαμε προσχήματα να δραπετεύσουμε, ενώ δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για να «πατήσουμε» πάνω του, είπε.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει τη νοσταλγία των βεβαιοτήτων που «είχαμε ως αριστεροί τον 20ο αιώνα», ενώ εξίσου πρέπει να αποφύγει και την νεκρανάσταση ιστορικών ρευμάτων που συμμάχησαν με τον νεοφιλελευθερισμό.

«Μόνοι μας πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο, η μη εξεύρεση λύσης βαραίνει τις επιλογές μας και ως κόμμα και ως κυβέρνηση, άρα πρέπει επειγόντως να εκπονήσουμε πολιτικό σχέδιο και να ανοίξουμε τον αριστερό δρόμο» είπε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία της για το μέλλον, καθώς «σήμερα ξεκινάμε την αναζήτηση αυτού του δρόμου, δεν τον βρήκαμε, αλλά τον ψηλαφούμε».

Η κ. Χριστοδουλοπούλου επισήμανε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην πολιτική μας και οι επιλογές μας να γίνονται κατανοητές από τον λαό και να μην παρερμηνεύονται. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί κυβερνητικό ανασχηματισμό «και να μένουν εκτός ο Νίκος Φίλης, για να γίνει το χατήρι της Εκκλησίας, ο Ανδρέας Ξανθός που παλεύει για την Υγεία και ο Πάνος Σκουρλέτης που δίνει την μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις» καταλήγοντας: «Πρέπει όλοι μαζί να φέρουμε εις πέρας το έργο μας».

Δούρου: Δεν έχουμε περιθώριο να υπεκφεύγουμε

Από την πλευρά της, σε μία έντονα φορτισμένη ομιλία, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου έστειλε το μήνυμα ότι «δεν έχουμε περιθώριο να υπεκφύγουμε με ψευτοδιλήμματα. Λερώνουμε τα χέρια και κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος». Ανεβάζοντας το… θερμόμετρο, η κ. Δούρου είπε: «Δεν έχουμε δικαίωμα να ακούγονται ερινύες και ψευτοδιλήμματα. Τα κάνουμε όλα καλά ή κάποιοι τα κάνουν πιο αριστερά;». Μάλιστα, αναφέρθηκε στην ομιλία Τσίπρα λέγοντας: «Από το τρομερό μανιφέστο Τσίπρα κανείς δεν ρώτησε με το κόμμα τι θα κάνουμε; Θα δίνουν τα λεφτά τους οι βουλευτές; Θα είναι έτοιμοι να παραιτηθούν οι υπουργοί; Οχι, αυτά δεν είναι σπουδαία!», είπε με εμφανή ειρωνικό τόνο.

Τέλος, η κ. Δούρου είπε πως «μπορεί να έχεις μνημόνιο και να είσαι η μόνη περιφέρεια που τα έχει βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα. Μπορεί ήσυχα και αποφασιστικά να κάνεις κοινωνική πολιτική. Δεν έχουμε περιθώριο να στήσουμε ψευτοδιλήμματα ενόψει των καλπών που θα στηθούν εδώ μέσα».

Δρίτσας: «Οχι» στην κυβέρνηση πάση θυσία!

«Ναι στην κυβέρνηση της μετάβασης, ναι στην κυβέρνηση της Αριστεράς που μας αξίζει, όχι στην κυβέρνηση άνευ όρων και πάση θυσία» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, κατά την ομιλία του. «Στοχάζομαι και προβληματίζομαι όλον αυτόν τον καιρό για το αν θα μπορούσε μια άλλη πολιτική δύναμη, εκτός από την Αριστερά του 21ου αιώνα, να μπορεί να αναλάβει αυτό το τεράστιο βάρος, να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και νομίζω ότι μόνο ένα πολιτικό κόμμα με τα δικά μας αντιφατικά στοιχεία, μόνο αυτό, μπορεί να αναλάβει αυτό το βάρος. Από αυτήν την άποψη αισιοδοξώ ότι η Ιστορία δεν έκανε ένα καπρίτσιο, αλλά η Ιστορία ορθολογικά επέλεξε σε αυτήν την πραγματικότητα να αναδείξει μια τέτοια δύναμη με τα χαρακτηριστικά του για να παίξει αυτό τον ιστορικό ρόλο» είπε ο κ. Δρίτσας.

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να καλέσουμε τους εαυτούς μας να δώσουν απαντήσεις, πρέπει νομίζω να τις συμπυκνώσουμε σε μία διόρθωση του συνθήματος και να το πούμε “Για την Ελλάδα μπροστά με την Αριστερά που μας αξίζει”. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα-συλλογική για την εφαρμοσμένη πολιτική. Και γι’ αυτό τα μέτωπα των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει, μόνο αυτές και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το παράλληλο πρόγραμμα, η σκληρή διαπραγμάτευση να συνεχίσουμε με τη σοφία που έχουμε αποκτήσει για τα επόμενα και το ηθικό πλεονέκτημα και ταυτόχρονα όλη αυτή η συλλογική ιεράρχηση θα πρέπει να προκύψει από αυτό το συνέδριο μια κατευθυντήρια γραμμή».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως λέει «ναι» στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με υψηλές στοχεύσεις, και κυρίως σε μια ισχυρή Κεντρική Επιτροπή η οποία πρέπει να είναι το νέο όργανο που σηκώσει όλο το βάρος από εδώ και πέρα. Τέλος, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να ξεχάσουν ένα μαζικό κόμμα, διότι χρειάζεται ένα επιτελικό κόμμα που θα δίνει λύσεις και τότε θα πυκνώσουν και οι γραμμές του.

Κοντονής: Να μην επιστρέψουμε στο μοντέλο κόμματος εσωτερικών μηχανισμών

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να επιστρέψει στο μοντέλο κόμματος των εσωτερικών μηχανισμών και των οργανωμένων ομάδων, «καθώς είχαμε οργανωμένη ομάδα που είχε 30% στο κόμμα και στην κοινωνία δεν είχε ούτε 3%» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ανοίξουμε το κόμμα στους δημοκρατικούς πολίτες, να διαμορφώσουμε πλατιά αριστερή πλειοψηφία, ενώ το πρόγραμμα πρέπει να το φτιάξει το κόμμα, τώρα το φτιάχνει η κυβέρνηση, γι’ αυτό και ορισμένες επιθέσεις είναι άδικες».

«Φτιάξαμε Επιτροπή Δεοντολογίας στην ΕΠΟ και δεν θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ;» ρώτησε, επίσης, χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής, καταλήγοντας: «Ας κάνουμε το Συνέδριο αρχή για την Αριστερά με το ηρωικό παρελθόν, το παρόν της και κυρίως το μέλλον της στη εξέλιξη της κοινωνίας».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top