Ελλάδα

Ισχυρός σεισμός 5,5 Ρίχτερ στα Ιωάννινα

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 23:14, η οποία έγινε αισθητή στην Ήπειρο, αλλά και στην Κέρκυρα, καθώς και σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάρος, στα 5 χιλιόμετρα. Έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές, ωστόσο, έχουν σημειωθεί μικρές κατολισθήσεις, κυρίως λόγω της μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με το γεωδυναμικό Ινστιτούτο Πάτρας, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν στην περιοχή του Πωγωνίου, 16 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ο σεισμός είχε διάρκεια αρκετών δευτερολέπτων, ενώ προηγήθηκε βοή.

Την ισχυρή σεισμική δόνηση ακολούθησαν δυνατοί μετασεισμοί, με κυριότερο εκείνον στις 23:18, μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στις 23:22 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 3,5 Ρίχτερ και στις 23:33 μεγέθους 3,2 Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματίες, ωστόσο πολλοί κάτοικοι επικοινώνησαν έντρομοι με την Αστυνομία και Πυροσβεστική, ζητώντας πληροφορίες. Οι περισσότεροι κάτοικοι των Ιωαννίνων βγήκαν στις πλατείες και τους ανοιχτούς χώρους μετά το σεισμό, ενώ κινητοποιήθηκε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως μεταδίδει το epirusgate.blogspot.gr, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, αναφέρει ότι μέχρι στιγμής (περίπου μία ώρα μετά την ισχυρή δόνηση) δεν έχουν αναφερθεί στα χωριά του δήμου του σοβαρές ζημιές. Παρόλα αυτά όμως οι πολίτες στο δήμο Πωγωνίου είναι έντρομοι από το μέγεθος του σεισμού και όπως όλα δείχνουν θα περάσουν την αποψινή νύχτα στο ύπαιθρο.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr σοβαρές ζημιές δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής.

Αρκετά όμως είναι τα προβλήματα καταπτώσεων και κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο. Η Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Κοζάνης έκλεισε από καταπτώσεις, ενώ ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν προς τα Πράμαντα και τους Κήπους.

Ήδη έχουν κινηθεί μηχανήματα της Περιφέρειας για την αντιμετώπισή τους.

Εικόνες πανικού εκτυλίχθηκαν και στην πόλη των Ιωαννίνων, με δεκάδες κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους και τα μαγαζιά να αδειάζουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top