Διεθνή

Ο Σόιμπλε προσπάθησε να μπλοκάρει τη δόση στο Eurogroup -Λόγω εκκρεμοτήτων στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Το Eurogroup κατέληξε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως- και όχι μόνο- είχε διαφορετική άποψη.

Στη συνέντευξη Τύπου, μετά από το Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν ήταν ομόφωνη η εκτίμηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα είχε εκπληρώσει και τα 15 προαπαιτούμενα. Χαμογελώντας, εκείνος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι πάντα οι αποφάσεις του Eurogroup είναι ομόφωνες. Αφησε να εννοηθεί όμως ότι υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, λέγοντας «αν είναι τακτοποιημένο το 95% ή 96% μικρό νόημα έχει».

Ομως, σύμφωνα με το Reuters, μέσα στη συνεδρίαση υπήρξαν αντιδράσεις. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ανάμεσα σε εκείνους που δεν ήταν ικανοποιημένοι με την πρόοδο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κυρίως, αλλά και κάποιοι ομόλογοί του, υποστήριξαν ότι η Ελλάδα έπρεπε να κάνει ακόμη περισσότερη δουλειά να να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, γράφει το Reuters. Κυρίως προκειμένου να γίνει πλήρως λειτουργικό το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Υπενθυμίζεται, ότι το Eurogroup σήμερα έγινε προκειμένου να εξεταστεί αν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά και στα 15 προαπαιτούμενα, κάτι που ήταν απαραίτητο για να εγκριθεί εκταμίευση δόσης.

«Ομως βρέθηκε ένας συμβιβασμός, μεταθέτοντας την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος», αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, για το Eurogroup, που τελικά δεν ενέκρινε την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ απευθείας, αλλά τμηματικά, δίνοντας αρχικά τώρα το «πράσινο φως» για 1,1 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, στην ανακοίνωσή του, το Eurogroup κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε ζητήματα που αφορούν το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Σε αυτή, τονίζει ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα ο διορισμός των μελών του συμβουλίου του, ανάμεσά τους οι θέσεις του προέδρου και του CEO. Παράλληλα, τονίζει ότι το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να γίνει πλήρως λειτουργικό πριν από το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Πηγή: Ο Σόιμπλε προσπάθησε να μπλοκάρει τη δόση στο Eurogroup -Λόγω εκκρεμοτήτων στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/293697/o-soimple-prospathise-na-mplokarei-ti-dosi-sto-eurogroup-logo-ekkremotiton-sto-tameio#ixzz4MiAcYvOc

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top