Πολιτική

O Τσίπρας ζήτησε από τον Πούτιν να τυπώσει δραχμές στη Μόσχα -Το παρασκήνιο

Tαραχή προκαλεί στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία το βιβλίο δύο Γάλλων δημοσιογράφων που περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του Φρανσουά Ολάντ για τους πάντες και τα πάντα.

Στο βιβλίο ο Ολάντ μιλάει πολύ και για την ελληνική κρίση του 2015 που παρολίγο να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Κατάπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ο Ολάντ αποκάλυψε ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε πέρυσι από τον Πούτιν στο οποίο του ανέφερε ότι ο Τσίπρας του ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Μόσχα.

Σήμερα, γράφει η Le Figaro: «Το βιβλίο με εκμυστηρεύσεις του Ολάντ προκαλεί ταραχή στην Ελλάδα»:
«Πριν καλά καλά βγει στα βιβλιοπωλεία στη Γαλλία το βιβλίο των δύο δημοσιογράφων Gérard Davet και Fabrice Lhomme για τον Ολάντ, τα ελληνικά ΜΜΕ άρχισαν να μεταφράζουν κάποια αποσπάσματα.
Πράγματι, στη σελίδα 512 του βιβλίου με τίτλο «Ενας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τα λέει αυτά», μαθαίνουμε για «ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Φρανσουά Ολάντ», στις 6 Ιουλίου 2015, δηλαδή την επόμενη ημέρα από το δημοψήφισμα που διοργάνωσε και κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ρώσος πρόεδρος πληροφορεί τον γάλλο ομόλογό του για μια συζήτηση που είχε με την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση του είχε ζητήσει «να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία γιατί δεν υπήρχε εκτυπωτήριο στην Ελλάδα».
Η συνέχεια της συζήτησης και η απάντηση του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έμεινε άφωνος, και διερωτήθηκε για τον λόγο για τον οποίο του έγινε αυτό το τηλεφώνημα, δεν ενδιαφέρει τον ελληνικό τύπο. Αυτό που ενδιαφέρει είναι πως ανακαλύπτουν στην Ελλάδα ότι ο πρωθυπουργός τους ήταν πράγματι αποφασισμένος να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη, με τη βοήθεια της Μόσχας, την ώρα που οι Ελληνες ήθελαν οπωσδήποτε να παραμείνουν στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Διαβάζουμε έτσι στα ενημερωτικά σάιτ ότι «ο Φρανσουά Ολάντ αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα».
Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού της Ελλάδας, η αμηχανία είναι έκδηλη. Διαβεβαιώνουν ότι «αυτό το θέμα ποτέ δεν συζητήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η κοινή αντίληψη των δύο ηγετών είναι πως η μοναδική προοπτική για την Ελλάδα είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη».
Μια παρτίδα πόκερ για το ποιος είναι ψεύτης ξεκίνησε μεταξύ Αθήνας, Μόσχας και Παρισιού. Στην Ελλάδα, η πολεμική που προέρχεται από αυτό το πραγματικά εκρηκτικό βιβλίο δεν θα καταλαγιάσει τόσο εύκολα».

Η αποκάλυψη Ολάντ
Μια αποκάλυψη σοκ για τον Αλέξη Τσίπρα κάνει ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε στη Γαλλία την Πέμπτη.

Το βιβλίο με τον τίτλο «Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά», περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του Γάλλου Προέδρου σε δύο δημοσιογράφους της Λε Μοντ. Ο Ολάντ περιγράφει μια συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως διηγείται, ο Ρώσος πρόεδρος του ανέφερε ότι ο Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα, που είχε προηγηθεί, τον ερώτησε εάν θα μπορούσε να τυπώσει χαρτονομίσματα δραχμής στη Ρωσία.

Δείτε αναλυτικά τι γράφει το βιβλίο καθώς και τις ακριβείς φράσεις:

Η ελληνική κρίση, το Grexit, η Λαγκάρντ
Οι συγγραφείς αφιερώνουν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική κρίση του καλοκαιριού 2015, όταν η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε μια ανάσα από την έξοδο από την ΕΕ –το περιβόητο Grexit. Αλλά ο Ολάντ δεν θέλει να ακούσει για τέτοιο ενδεχόμενο. Παίζει λοιπόν τον ρόλο του συμβούλου» προς τον Τσίπρα, τον οποίο θεωρεί «έναν θορυβώδη αδελφό».
Οι δύο συγγραφείς αναφέρουν ότι η στάση αυτή του Ολάντ οφείλεται στο γεγονός ότι ήθελε να δείξει στον Μελανσόν και στους οπαδούς της «άλλης Αριστεράς» ότι η Γαλλία του Ολάντ είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Τσίπρα.

Το κρίσιμο σημείο που αφηγούνται οι δύο συγγραφείς είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τηλεφώνησε στον Φρανσουά Ολάντ και του είπε, ωμά, ότι οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη. Ο διάλογος που γράφουν είναι ο εξής:
Σαπέν: Αυτά τα σκυλιά, οι Γερμανοί, έχουν πιαστεί από το επιχείρημα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Ολάντ: Είναι ικανοί…Υπάρχει μια δήλωση της Μέρκελ που λέει ότι η απομείωση του χρέους δεν συζητείται.
Και λίγο πιο κάτω ο Ολάντ εξηγεί: «Η Λαγκάρντ ήταν υπέρ του Grexit. Μου το είχε πει. Με επιχειρήματα που είχαν κάποια βάση: πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί με το χρέος που έχει και ότι το καλύτερο είναι να την βγάλουν από την ευρωζώνη. Η Λαγκάρντ είναι ευγενική, αλλά δέχεται πίεση από τους αμερικανούς και πίεση από τη διοίκηση του ΔΝΤ. «Είστε σκληροί με τους Αφρικανούς, γιατί όχι με την Ελλάδα;», της λένε.

Ο Πούτιν και η δραχμή
Τέλος, ένα άλλο επεισόδιο υπάρχει στο βιβλίο των Davet και Llomme: το τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ, το οποίο ο γάλλος πρόεδρος κατάλαβε ότι ήταν μια προειδοποίηση ότι η Ρωσία ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση Grexit.
Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία (…) Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτήρια για να το κάνουν».
Απόδειξη, σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου, ότι στην ελληνική κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή σκέφτηκαν πραγματικά να φύγουν από την Ευρώπη.
Και ο Πούτιν συνεχίζει: «Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε».
Και η ανάλυση του Ολάντ, όπως γράφεται στο βιβλίο:
«Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ισως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και δεύτερον για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί».

Τι απαντά το Μαξίμου

Πηγές του μεγάρου Μαξίμου απαντώντας στα όσα αναφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του σημειώνουν: «Υπήρξαν επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον Ελληνα Πρωθυπουργό».

Αποδοκιμάζουν τον Ολάντ γιατί «μιλάει πολύ»
Το βιβλίο των δύο δημοσιογράφων της Le Monde με εκμυστηρεύσεις του Ολάντ προκάλεσε πολιτικό σεισμό και στην Γαλλία. Ο Ολάντ μιλάει στους δύο δημοσιογράφους για την εσωτερική πολιτική, βρίζει τον Σαρκοζί, μιλάει για τις γυναίκες της ζωής του και ξεσκεπάζει πτυχές της πολιτικής του με φλύαρο τρόπο.
Πολλοί πολιτικοί τον επικρίνουν σήμερα για τις αποκαλύψεις του. Στην αντιπολίτευση, φυσικά, αλλά και στο ίδιο του το κόμμα. Πρώτος τον επέκρινε ο γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, αλλά και ο σοσιαλιστής πρόεδρος της γαλλικής βουλής Κλοντ Μπαρτολόν, ο οποίος παίρνει σαφείς αποστάσεις από τον γάλλο πρόεδρο.
Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα La Provence δηλώνει ότι «ένας πρόεδρος πρέπει να κρατάει τα μυστικά της δημοκρατίας. Ενας πρόεδρος δεν πρέπει να εκμυστηρεύεται τόσο. Ο νόμος της σιωπής αποτελεί μέρος του ρόλου του. Πρέπει κάθε στιγμή να είναι εγγυητής των θεσμών», αναφέρει.
Ας σημειωθεί ότι τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν δημοσιευτεί στη Γαλλία τρία βιβλία δημοσιογράφων στα οποία ο Φρανσουά Ολάντ μιλάει για τα πάντα, προκαλώντας πονοκέφαλο στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και στους συντρόφους του του σοσιαλιστικού κόμματος.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top