Πολιτική

Παυλόπουλος: Κάθε αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης είναι αμφισβήτηση ευρωπαϊκού εδάφους

Στεφάνι στο μνημείο του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας πως η θυσία του δίνει την απάντηση σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την ακεραιότητα της Ελλάδας: «Μολών Λαβέ».

«Η θυσία του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη διδάσκει την διαχρονική απάντηση που εμείς, οι Ελληνες, δίνουμε και θα δίνουμε πάντα σε οιονδήποτε επιβουλεύεται την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας μας: «Μολών λαβέ». Αιωνία η μνήμη του», ανέφερε, πιο συγκεκριμένα σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η θυσία του Ηρωα Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη είναι πια πολύτιμο κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας μας, το οποίο εμπνέει και διδάσκει. Εμπνέει το αίσθημα αταλάντευτης προσήλωσης στο χρέος έναντι της Πατρίδας και του Έθνους», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, που παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση που εψάλλη στο μνημείο του σμηναγού Ηλιάκη.

Αναφερόμενος στις αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάννης, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως είναι αμφισβήτηση ευρωπαϊκού εδάφους, τονίζοντας ότι εφ’ όσον παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται και η ειρήνη. Αυτό το θέμα αφορά και την Ευρώπη τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Οσον αφορά την Τουρκία ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε επίσης ότι στις δύσκολες ώρες που αντιμετώπισε πρόσφατα, με την απόπειρα πραξικοπήματος, η Ελλάδα έτεινε χέρι φιλίας. Θα πρέπει όμως να γνωρίζει η Τουρκία τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν παρά μόνο στην φαντασία της.

Αναφερόμενος στην ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «με βαθιά συγκίνηση, αλλά με ανάλογο αίσθημα ευθύνης και χρέους αποδέχομαι τον εξαιρετικά τιμητικό τίτλο του επίτιμου δημότη της ιστορικής Καρπάθου, επειδή δε η ύψιστη αυτή τιμή επιδαψιλεύεται όχι στο πρόσωπό μου, αλλά στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, σπεύδω να σας διαβεβαιώσω ευθύς εξ αρχής ότι ο τίτλος του επίτιμου δημότη της Καρπάθου θα είναι εφεξής βασικός δείκτης πορείας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων μου».

Νωρίτερα, είχε συνάντηση με τον μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιο όπου ενημερώθηκε για τα ζητήματα που αφορούν την εκκλησία της περιοχής ενώ στις 6 το απόγευμα πρόκειται να μεταβεί στο δημαρχείο Καρπάθου όπου θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του νησιού. Στην συνάντηση που είχε με τον μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου χαρακτήρισε τα νησιά φάρους της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι από αυτούς τους φάρους «παίρνουμε ή πρέπει να πάρουμε φως όλοι εκείνοι που χειρίζονται τις τύχες του Τόπου. Γιατί απ’ αυτές εδώ τις περιοχές, απ’ αυτές εδώ τις εσχατιές του Αιγαίου, φαίνεται ποια είναι η μοίρα της Ελλάδας και τι είναι εκείνο το οποίο πρέπει να κάνει η Ελλάδα, για να μπορέσει να τιμήσει την Ιστορία της και την κληρονομιά των Προγόνων της».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top