Διεθνή

Ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα δίνουν οι Τούρκοι στο «ψευδοκράτος»

Ο λεγόμενος «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα της Κύπρου είναι τεχνικής, οικονομικής και στρατηγικής σημασίας, και καλύπτει πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Όπως είπε, θα υπάρχει μια συνεχής ροή ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και ότι θα υπάρξει και όφελος για την οικονομία, αλλά δεν έδωσε ημερομηνία υλοποίησης του έργου.

Είπε, επίσης, ότι η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα μέσω καλωδίων θα είναι πιο φθηνή από την παραγωγή ηλεκτρισμού στο νησί, προσθέτοντας ότι οι ελεύθερες περιοχές έχουν συμφωνίες για αγορά και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας με Ιράν, Ελλάδα, Βουλγαρία και Γεωργία, ενώ υπάρχουν και διεθνείς συμφωνίες με την Τσεχία και τη Δανία.

Ο κ. Ατούν ανέφερε ότι μετά την έκρηξη στο Μαρί το 2011, υπάρχουν τρεις συνδέσεις μεταξύ ελεύθερων περιοχών και κατεχομένων, και κάλεσε την κυπριακή Κυβέρνηση να συμφωνήσει στην ίδρυση κοινού κέντρου μεταφοράς ενέργειας, που θα ενωθεί με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε κέντρο ενέργειας της περιοχής.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top