Πολιτική

Στα άκρα η κόντρα Κουμουνδούρου με Τόσκα: Τον εγκαλούν για τα καψόνια σε πρόσφυγες στο ΑΤ Ομόνοιας

Εκτός ορίων έφτασε η σύγκρουση της Κουμουνδούρου με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, καθώς οι βολές που ανταλλάσσουν είναι μέσω δημοσίων ανακοινώσεων.

Τη σύγκρουση προκάλεσαν οι καταγγελίες για εξευτελισμό από τις Αστυνομικές Αρχές νεαρών που συνελήφθησαν κοντά στην περιοχή της Ομόνοιας και στην κατοχή τους βρέθηκαν ομοιώματα όπλων.

Μετά από την ερώτηση που υπέβαλλαν στον Νίκο Τόσκα περισσότεροι από 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο νωρίτερα και η πολιτική γραμματεία του κόμματος «τα χώνει» στο υπουργείο κάνοντας λόγο για «αστυνομική αυθαιρεσία, που ως φαίνεται, είναι διαρκής και υποσκάπτει συστηματικά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός διαφορετικού κλίματος προς όφελος της προστασίας των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών».

Αν και προηγήθηκαν «πυροσβεστικές» διαβουλεύσεις αυτές δεν απέδωσαν με αποτέλεσμα η σύγκρουση να λάβει δημόσια διάσταση καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Τόσκας που έχει γίνει σάκος του μποξ μεταξύ ΝΔ και ορισμένων συντρόφων του προτίθεται να απαντήσει.

Αναλυτικά η επικριτική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ :

«ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα τις αυθαίρετες νομικά και ηθικά διαδικασίες ελέγχου και εξακρίβωσης από αστυνομικά όργανα στο ΑΤ Ομονοίας. Διαδικασίες που υπέστησαν για πολλές ώρες πέντε προσφυγόπουλα 12-14 χρονών. Στο βαθμό, βέβαια, που επιβεβαιώνονται οι περιγραφές για τα γεγονότα, αυτά ξεφεύγουν από το επίπεδο της αυθαιρεσίας και περνούν στο επίπεδο μιας απόλυτα αντικοινωνικής αγριότητας.

Δυστυχώς δεν είναι ένα τυχαίο ή μεμονωμένο περιστατικό. Η αστυνομική αυθαιρεσία, ως φαίνεται, είναι διαρκής και υποσκάπτει συστηματικά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός διαφορετικού κλίματος προς όφελος της προστασίας των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, ασφαλώς, αποτελεί κλιμάκωση αυτής της αυθαιρεσίας, που είναι αποτέλεσμα και της συνεχιζόμενης ατιμωρησίας αστυνομικών οργάνων, που αποδεδειγμένα παραβιάζουν βάναυσα τους δημοκρατικούς κανόνες.

Όλα, όμως, έχουν το όριό τους.

Επειδή θύματα ήταν μικρά παιδιά, που καταγγέλλεται ότι κακοποιήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο.

Επειδή, κανείς και καμία δεν πρέπει να ανέχεται ή να σιωπά μπροστά σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Ζητάμε τη διερεύνηση του συμβάντος και την άμεση απομάκρυνση και τιμωρία όσων διέπραξαν, συγκάλυψαν, ανέχτηκαν τις συγκεκριμένες πράξεις.

Οι ευθύνες για όσα αναφέρονται παραπάνω, προφανώς δεν αφορούν μόνο συγκεκριμένους αστυνομικούς. Τέτοιες ενέργειες φαίνεται να βρίσκουν στήριξη σε ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. Το φαινόμενο, λοιπόν, της αστυνομικής αυθαιρεσίας είναι βαθύτερο και ασφαλώς ευρύτερο. Το αίτημα για άμεσο και ριζικό εκδημοκρατισμό της αστυνομίας είναι πιο επιτακτικό και επίκαιρο από ποτέ».

Τόσκας: Υιοθετείτε άκριτες καταγγελίες

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε επιθετικά στην κριτική της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ν. Τόσκας εγκαλεί την Κουμουνδούρου λέγοντας ότι «προκαλεί εντύπωση κάθε άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών όταν είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης». Ενώ αφήνει αιχμές και κατά 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι υιοθέτησαν τις καταγγελίες της συνηγόρου των 5 ανηλίκων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση Τόσκα

Η έρευνα που έγινε από αστυνομικά όργανα την 27η Σεπτεμβρίου 2016 σε 5 ανήλικους και 2 ενήλικες στηριζόταν σε πληροφορίες για οπλισμό. Ακολούθησαν προσαγωγές στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους πλαστικά ομοιώματα.

Μετά την έρευνα ένας εκ των πέντε ανηλίκων και ο πατέρας του μαζί με δικηγόρο υπέβαλε μήνυση σε βάρος ενός αστυνομικού. Τις καταγγελίες ανάρτησε στο διαδίκτυο η συνήγορος.

Τα αναφερόμενα στην ανάρτηση της συνηγόρου υιοθέτησαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλαν κοινοβουλευτική ερώτηση.

Από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οδηγίες ώστε τα στοιχεία της υπόθεσης να υποβληθούν στον εισαγγελέα και παράλληλα να ξεκινήσει διοικητική εξέταση από την Αστυνομία.

Το Υπουργείο ερευνά κάθε περίπτωση υπέρβασης νόμων και κανονισμών και είναι γνωστό ότι είναι αμείλικτο σε κάθε διαπιστωμένη περίπτωση παραβιάσεων, αλλά οφείλει να είναι και δίκαιο.

Γι’ αυτό δεν βιάζεται να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα όταν οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.

Πάντως προκαλεί εντύπωση κάθε άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών όταν είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top