Πολιτική

Στουρνάρας για Καλογρίτσα: Έπαιρνε δάνεια σαν να ήταν η Microsoft -ΒΙΝΤΕΟ

Αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο η Τράπεζα Αττικής χορηγούσε δάνεια σε εταιρείες με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, όπως αυτή του Χρήστου Καλογρίτσα, άφησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη σχετικά με το αν ήταν σωστή η στάση της τράπεζας απέναντι στον κ. Καλογρίτσα, δεδομένου ότι πήρε δάνεια συνολικού ύψους 127 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. μέσα σε ένα χρόνο, απάντησε πως η Τράπεζα Αττικής έδινε δάνεια με χαμηλό επιτόκιο σε εταιρείες (όπως αυτή του κ. Καλογρίτσα), σαν να ήταν η Microsoft.

“Εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους. Βλέπουμε «Τοξότης» στη συγκεκριμένη περίπτωση. Από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και ο λόγος που η νομική μου υπηρεσία είπε ότι πρέπει να σταλεί στον εισαγγελέα είναι ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο εύρημα που ποσοτικοποιεί μια ζημιά από υποτιμολόγηση δανείων της τράπεζας σε πολλές περιπτώσεις. Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται για δάνεια κυρίως επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Δηλαδή έδιναν χαμηλό επιτόκιο σε επιχειρήσεις με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, λες και ήταν η Microsoft”, είπε ο κ. Στουρνάρας.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top