Διεθνή

Ασαντ: Θα ανακαταλάβω το Χαλέπι, θα δώσω αμνηστία στους αντάρτες

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Aσαντ δήλωσε πως οι δυνάμεις του θα ανακαταλάβουν όλα τα εδάφη της συριακής επικράτειας, ανάμεσα τους και το Χαλέπι.

Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο Κανάλι 2 της δανέζικης τηλεόρασης, ο Ασαντ σημείωσε πως θα προτιμούσε να το πετύχει αυτό με τοπικές συμφωνίες και χορήγηση αμνηστίας που θα επιτρέπει στους αντάρτες να οδηγηθούν σε άλλες περιοχές.

Τόνισε παράλληλα πως δεν υπάρχει μετριοπαθής αντιπολίτευση και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χρησιμοποιούν την οργάνωση Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ (το πρώην Μέτωπο Αλ Νόσρα που ανακοίνωσε πως διέρρηξε κάθε σχέση με την αλ Κάιντα τον Ιούλιο) ως «χαρτί» στον συριακό πόλεμο.

Η συριακή κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει στη χορήγηση αμνηστίας σε αντάρτες σε κάποιες άλλες περιοχές, έπειτα από ένα μακρύ διάστημα πολιορκιών κι αεροπορικών επιδρομών, κάτι που ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να συμβεί και στο Χαλέπι.

Την Τετάρτη ο κυβερνητικός στρατός ανακοίνωσε πως μειώνει τις αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση. Παράλληλα κάλεσε όλους τους μαχητές και τις οικογένειες τους να εγκαταλείψουν το ανταρτοκρατούμενο μέρος της πόλης, σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι «με την αναπόφευκτη μοίρα τους».

Ο σφοδρός βομβαρδισμός του Χαλεπιού, κατά την επιχείρηση του στρατού που ξεκίνησε πριν δύο εβδομάδες, είχε αποτέλεσμα να πληγούν νοσοκομεία και άμαχος πληθυσμός, αλλά ο Άσαντ τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε ότι δεν έχει λάβει γνώση για τέτοιες επιθέσεων.

«Δεν έχουμε πολιτική να καταστρέφουμε νοσοκομεία ή σχολεία ή οποιαδήποτε τέτοια εγκατάσταση», δήλωσε. «Αν έγινε τέτοια επίθεση του στρατού, θα είναι από λάθος», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ δεν έχουν τη θέληση για να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει την άδεια για αεροπορικές επιδρομές ενάντια στην Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ, καθώς η οργάνωση αποτελεί το μόνο «χειροπιαστό και αποτελεσματικό χαρτί στη συριανή αρένα» που διαθέτουν.

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική την οργάνωση και έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει άλλες αντάρτικες οργανώσεις να μην συνεργάζονται μαζί τους.

Comments

ΔημοφιλέστεραTo Top