Διεθνή

Μέι: Θα ενεργοποιήσουμε τη διαδικασία του Brexit στο τέλος Μαρτίου 2017

Η Βρετανία θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία του επίσημου διαζυγίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το τέλος Μαρτίου 2017, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Όταν ερωτήθηκε πότε θα επικαλεσθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο Μέι δήλωσε στο BBC: «θα το ενεργοποιήσουμε πριν από το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως θα παρουσιάσει ένα νέο νόμο, ο οποίος θα καταργεί το Νόμο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972, κατά την ομιλία της βασίλισσας ενώπιον του κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2017.

«Αυτό θα σηματοδοτήσει τον πρώτο σταθμό για να γίνει και πάλι το Ηνωμένο Βασίλειο μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα», λέγοντας πως αυτό θα σημάνει «το τέλος της εξουσίας της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Χθες (1/10) σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Sunday Times, η Μέι είχε επισημάνει ότι η Βρετανία δεν θα περιμένει έως τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, τον Σεπτέμβριο του 2017, για να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 και να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεταξύ Μαΐου του 2017 και Μαΐου του 2018, θα περάσει από το κοινοβούλιο, η νομοθετική πράξη αποχώρησης από την ΕΕ, δηλώνει ο υπουργός Μεταφορών, Κρις Γκρέιλινγκ

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Κρις Γκρέιλινγκ σε δηλώσεις του, τόνισε ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα περάσει από το κοινοβούλιο μεταξύ του Μαΐου του 2017 και του Μαΐου του 2018.

Παράλληλα, δήλωσε την επιθυμία του, να διατηρηθεί σε ισχύ η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μια λογική συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα επιτρέπει τη συνέχιση των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Ο Γκρέιλινγκ τόνισε επίσης την ανάγκη να δρομολογηθούν οι διαδικασίες της βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ (Brexit), αξιολογώντας ως σωστές τις δηλώσεις της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι που έθεσε το Μάρτιο του 2017, ως το χρονικό περιθώριο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top