Πολιτική

Το παρασκήνιο πίσω από την συνάντηση ΚΛΙΝΤΟΝ – ΤΣΙΠΡΑ! Τι αποκαλύπτουν τα Wikileaks

Όλα τα όπλα επιστράτευσε ο Λευκός Οίκος για να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα και να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει το Wikileaks μέχρι και τη βοήθεια του Μπιλ Κλίντον ζήτησε ο Λευκός Οίκος το καλοκαίρι του 2015 προκειμένου να πειστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους και να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

Ο ελληνικής καταγωγής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα επικοινωνεί μέσω e mail στις 10 Ιουλίου 2015 (σ.σ. πέντε ημέρες μετά το δημοψήφισμα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 17ωρης διαπραγμάτευσης) με το γραφείο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, με το ερώτημα εάν μπορεί να μεσολαβήσει προς την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας. O Κλίντον απαντά θετικά και ρωτά αν πρέπει να ασκηθεί πίεση και στην γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ.
Ολόκληρο το απόσπασμα:

«Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ», έγραφε στο ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τον Μπιλ Κλίντον ο Ποντέστα.

Από το γραφείο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον η απάντηση ήταν η εξής: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι «θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;» Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;»

Από τα μέχρι σήμερα δημοσιοποιημένα στοιχεία, δεν διευκρινίζεται εάν τελικά ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε με τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top