Πολιτική

Τσίπρας: Να μην περιοριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο κομπάρσου

Μήνυμα προς τους δανειστές ότι δεν θα γίνουν δεκτές από την ελληνική κυβέρνηση αναβολές για το χρέος, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ένα κατάμεστο στάδιο, από 2.500 περίπου συνέδρους, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Στέφανος Τζουμακας και άλλα, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να δεχθεί αόριστες υποσχέσεις από τους δανειστές. «Η αξιολόγηση θα κλείσει. Αλλά ταυτόχρονα θα γίνει και η ρύθμιση του χρέους και θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Την ίδια ώρα. Υποσχέσεις του τύπου <κάντε τα μαθήματά σας και θα δούμε> δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» είπε στην ομιλία του χαρακτηριστικά.

Σημεία ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

Το πρώτο συνέδριο αριστερού κόμματος στην Ελλάδα που πραγματοποιείται σε συνθήκες που η αριστερά βρίσκεται στη διακυβέρνηση
Το κόμμα και ο λαός έδωσε άνισες μάχες. Περάσαμε από συμπληγάδες αλλά μείναμε όρθιοι. Από τις μάχες μείναμε όρθιοι
Αποδείξαμε πως υπάρχει η Αριστερά που δεν φοβάται, να μπει μπροστά στον αγώνα για την προάσπιση των συμφερόντων του λαού.
εν μπορεί να οικοδομηθεί ο κοινωνικός μετασχηματισμός πάνω στις στάχτες του φιλελευθερισμού
Μόνο που δεν μπορεί να οικοδομηθεί κοινωνικός ανασχηματισμός στις στάχτες είτε πολτερωώ προγραμμάτων όπως το πείραμα που ξεκίνησε το ΔΝΤ, ούτε πολύ περισσότερο σε κλίμα κοι
Ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα είναι το όραμα
Συγκροτούμε συμμαχίες και αλλάζουμε σιγά σιγά τους συσχετισμούς της Ευρώπης, ταυτόχρονα στην Ελλάδα δουλεύουμε σε ρεαλιστικό χάρτη ανάκαμψης της οικονομίας.
Το συνέδριο καλείται να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Να κάνει έναν ειλικρινή απολογισμό των 3 αυτών χρόνων.
Τα ερωτήματα:
Αποτελεί σήμερα Αριστερή και ριζοσπαστική πρόταση η πρόταση για έξοδο από το ευρώ;
Υπάρχει, τελικά, περιθώριο συμμαχιών;
Υπάρχει πεδίο σύγκλισης για την Αριστερά στην Ευρώπη;
Μόνο αν επιχειρήσουμε να απαντήσουμε με τρόπο πειστικό θα μπορέσουμε να καταρτίσουμε ένα σαφές σχέδιο. Ο κόσμος θέλει να ξέρει αν έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό για το πώς θα νικήσουμε, όχι σχέδιο απόδρασης. Εχουμε πυξίδα και σχέδιο, θα νικήσουμε, δείξαμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε απέναντι σε όλα τα προγνωστικά
Από το 4% που ήμασταν, πήραμε στα χέρια μας τη διακυβέρνηση της χωράς. Η νίκη μας τον Ιανουάριο του 2015 συντάραξε την Ελλάδα και τον κόσμο. Καταφέραμε να ανατρέψουμε το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που δίνει μάχες οπισθοφυλακής.
Βρήκαμε απέναντί μας το παλιό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τα ΜΜΕ. Είχαμε μαζί μας κάτι ανεκτίμητο, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που ακόμα και στα πιο δύσκολα μας στήριξε.
Ο λαός έδωσε αποστομωτική απάντηση στο δημοψήφισμα του 2015. Το δημοψήφισμα θα παραμείνει χαραγμένο στη μνήμη μας σαν τη μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας.
Δεν δείλιασμα ποτέ, εξαντλήσαμε κάθε διαπραγματευτική ικανότητα. Οδηγηθήκαμε σε στάση πληρωμών. Πήγαμε εκεί που καμία κυβέρνηση με όρους ιδιοτέλειας δεν θα επέλεγε να πάει, για να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή
Το πιο πέρα δεν ήταν κόστος για μας, θα ήταν κόστος για την Ελλάδα και για την εργαζόμενη τάξη.
Στρατηγικός μας ορίζοντας ο κοινωνικός μετασχηματισμός. Μόνο που αυτός δεν μπορεί να οικοδομηθεί στα αποκαΐδια νεοφιλελεύθερων προγραμμάτων σοκ, ούτε σε συνθήκες πυρηνικής καταστροφής που θα προκαλούσαν οι τράπεζες σε κατάρρευση και οικονομικής ασφυξίας.
Εργαζόμαστε σκληρά για να βγούμε από την μέγγενη της επιτροπείας
Μήνυμα καθαρό ότι έχουμε σχέδιο καθαρό και θα νικήσουμε. Ο λαός μας απέδειξε ότι ξέρει και να δίνει μάχες αν χρειαστεί και να τις κερδίσει και το κόμμα μας απέδειξε ότι με την αισιοδοξία της βούλησης απέναντι σε όλους όσους διακηρύσσουν την αναγκαιότητα της υποταγής.
Η συνάντηση μας με το κίνημα των πλατειών έφερε την μεγάλη εκλογική νίκη του Γενάρη.
Και τι δεν δοκίμασαν για να μας αναγκάσουν να υποταχθούμε. Βρήκαμε απέναντί μας όχι μόνο τους θεσμούς, αλλά το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας και τα ΜΜΕ, τα παραδομένα συνδικάτα που δεν υπερασπίστηκαν την ίδια τους τάξη. Είχαμε όμως κάτι ανεκτίμητο μαζί μας, τη βαθιά πίστη και την εμπιστοσύνη του λαού μας.
Το σχέδιο Λαφαζάνη ήταν το σχέδιο Σόιμπλε
Δεν δειλιάσαμε ούτε στιγμή να φτάσουμε στα άκρα εξαντλήσαμε κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα.
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ το οποίο προωθούσε μια τάση που λειτουργούσε ως κόμμα μέσα στο κόμμα. Ολοι γνωρίζουμε ότι δεν ήταν προοδευτικό ούτε ριζοσπαστικό σχέδιο. Ηταν απλά το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, του Βόλφκαγκ Σόιμπλε.
Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε λεηλασία και μάλιστα ακαριαία και την απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων που είχαν τις καταθέσεις τους στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό.
Τις συνέπειες μιας τέτοιας εξόδου θα τη χρεωνόταν η ίδια η Αριστερά και όχι μόνο η ελληνική.
Τσίπρας στο Twitter: Βάζουμε τα θεμέλια για τον μεγάλο κοινωνικό μετασχηματισμό
Το σχέδιο Grexit ήταν μόνο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. Ο Σόιμπλε ήθελε να βγούμε από το ευρώ.
Κερδίσαμε στο πεδίο της ηθικής τους αντιπάλους μας & καταφέραμε μια πολύ καλύτερη Συμφωνία από αυτή στην οποία ήταν δεσμευμένος ο κ. Σαμαράς.
Η ΕΕ συνειδητοποιεί πως ο κίνδυνος για τη συνοχή είναι η ακραία δεξιά, που επιδιώκει τη διάλυσή της. Αυτό είναι φανερό από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Πήραμε όχι λευκή επιταγή, αλλά εκ νέου σαφή εντολή με τα ίδια ποσοστά για να ξεμπερδεύουμε με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.
Και ταυτόχρονα να υλοποιήσουμε έναν οδικό χάρτη για την έξοδο από τη κρίση.
Αποφασίσαμε να πορευθούμε σε έναν δρόμο δύσκολο γιατί είχαμε σχέδιο και χάρτη οδικό. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή.
Η συμφωνία του Ιουλίου είναι σαφής και εμείς την τηρούμε το ίδιο περιμένουμε και από τους εταίρους.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης αρκεί ένα και μόνο νεύμα ώστε αυτή η ανάκαμψη να μετατραπεί σε απογείωση.
Η ελληνική κρίση πρέπει να τελειώσει και να τελειώσει οριστικά. Η Ευρώπη δεν αντέχει άλλους κλυδωνισμούς. Η αόριστη προτροπή «κάνατε τα μαθήματά σας και βλέπουμε», δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή
Εμείς τη συμφωνία την τηρήσαμε. Η δεύτερη αξιολόγηση θα «κλείσει» στην ώρα της, αλλά θα κλείσει και το ζήτημα του χρέους
Το αίτημά μας για το χρέος συμμερίζονται οι περισσότεροι εκ των συνομιλητών μας και στο Γερμανικό Κοινοβούλιο. Οι περισσότεροι Γερμανοί θέλουν μείωση του ελληνικού χρέους και η Γερμανία το έχει καταλάβει.
Στο φόντο της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού και της κρίσης ασφάλειας, διεξάγεται μια πολυεπίπεδη πολιτική σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα. Διεξάγεται μια σύγκρουση Βορρά-Νότου.
Η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παίξουν πρωταρχικό ρολό στην μάχη, ως πρωτοπόρα πολιτική δύναμη.
Οι στόχοι μας δεν είναι εύκολοι καθώς θα πρέπει να υπάρξουν συμμαχίες με διαφορτετικές πολιτικές δυνάμεις.
Οφείλουμε με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς να επιδιώξουμε προσεγγίσεις με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας πάντα κατά νου τα όρια και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα.
Θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια ριζοσπαστική στρατηγική για να μην βυθιστεί η Ευρώπη στο σκοτάδι.
Θα ήταν καλύτερα αν η πρώτη φορά Αριστερά ερχόταν κάτω από άλλες συνθήκες. Η συγκυρία θυμάται την Αριστερά στα δύσκολα για να προστατεύσει τους πιο αδύναμους, για να σταματήσει τη καταστροφή.
Υλοποιούμε πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και την αντιμετώπιση τη ανεργίας.
Δημιουργήσαμε χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσω 8μηνων προγραμμάτων. Πετύχαμε το ομαλό άνοιγμα των σχολείων. Εχουμε καταφέρει να υπερασπιστούμε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, σε σύγκρουση με τους θεσμούς και την αντιπολίτευση.
Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες αδικία από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με το ΕΚΑΣ.
Ψηφίσαμε τη ρύθμιση ανάσας με τις 100 δόσεις &αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της μεγάλης &μεσαίας φοροδιαφυγής
Αυτές οι παρεμβάσεις που ωθούν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και συνέτειναν στην αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Είμαστε σε ανάπτυξη το 2016, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, μειώσαμε κατά 4% την ανεργία τον τελευταίο 1,5 χρόνο,.
Τι πρότεινε η ΝΔ ως εναλλακτικό σχέδιο. Να μειωθούν οι φόροι στις επιχειρήσεις, μάλιστα, πρέπει να γίνει.
Ο Μητσοτάκης λέει να γίνουν μειώσεις στις επιχειρήσεις μέσω κατάργησης δομών αλληλεγγύης και περικοπών Υγείας.
ΝΔ και ΔΝΤ ταυτίζονται στις πιο ακραίες θέσεις.
Ο αγώνας μας θα ενταθεί, θα έρθουμε σε σύγκρουση για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Οι δυνάμεις που θέλουν ένα παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην ασυδοσία της ελεύθερης αγοράς έχουν ισχυρά ερείσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Εχουμε αρχίσει να υλοποιούμε μια πολιτική ανακατανομής των βαρών υπέρ των εργαζομένων τάξεων.
Αγωνιζόμαστε για την διαμόρφωση ενός παραγωγικού μοντέλου που θα αξιοποιεί το υψηλών προσόντων & εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.
Το μοντέλο της Αριστεράς στοχεύει σε έναν συνολικό κοινωνικό ανασχηματισμό.
Διαμορφώνουμε πρόγραμμα 5ετούς διάρκειας για να καταφέρουμε τη μείωση της ανεργίας κατά 10%
Εθνικός στόχος η στήριξη της εργασίας
Δεύτερο σημαντικό πεδίο είναι αυτό της κοινωνικής οικονομίας
Συνέχιση του αγώνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Στόχος η ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου κοινωνικού κράτους, το οποίο καταστράφηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Εντός του 2017 ξεκινάμε ένα μεγάλο εγχείρημα πρόσληψης 10.000 ιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ
Η απλή αναλογική είναι νόμος του κράτους, όπως και η ψήφος στα 17
Δώσαμε την ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών, ψηφίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης
Αυτές τις ημέρες ξεκινάμε ένα νέο διάλογο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση
Η δύναμη του λαού ενισχύει το κυβερνητικό μας έργο
Πρέπει να αποκατασταθεί η δημοκρατία, να παταχθεί η διαφθορά

Δώσαμε την ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών, ψηφίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης
Η Δημοκρατία απαιτεί και κανόνες που θα εφαρμόζονται για όλους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται
Τα προηγούμενα χρόνια η διαπλοκή άκμαζε, βάλαμε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο μετά από 27 χρόνια
Θέτει τις προϋποθέσεις για να χτυπηθεί η διαπλοκή και αποτελεί και τις αιτίες της κρίση
Δεν λογαριάζουμε ηχηρά ονόματα, δεν εκφοβιζόμαστε
Η μάχη με τους νέους μίντιαρχες θα είναι μια καθημερινή μάχη
Τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες θα πάνε στα νοσοκομεία και την Παιδεία
Εξασφσαλίσαμε 258 εκατ. για τα δημόσια ταμεία από το διαγωνισμό
Πάνω από 80 εκατ. έχουν κατατεθεί στα ταμεία
Δεν θα υποχωρήσουμε, θα εντείνουμε τον αγώνα μας
Πρέπει όμως να μιλήσουμε και για τις αδυναμίες μας
Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε ως ένα κόμμα με άλλα κόμματα μέσα σε αυτό
Στο όνομα της δημοκρατίας εμείς καταφέραμε να φτάσουμε στο αντίθετο άκρο
Οι συνεδριάσεις μας έφτασαν να θυμίζουμε συνεδριάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων
Σήμερα αυτό δε γίνεται – Ωστόσο, δεν έχουμε γίνει ακόμα κόμμα των μελών
Έκανα λάθος επιλογές σε ό,τι αφορά την επιλογή ορισμένων μελών στο κόμμα
Κυριάρχησαν απόψεις φοβικές, επιλογές καταστροφικής περιχαράκωσης
Πρέπει να διορθώσουμε μερικές δυσλειτουργίες στον ΣΥΡΙΖΑ
Δεν μπορεί να χαράζουν δικές τους πολιτικές τα υπουργεία
Διαθέτουμε άλλο ήθος από ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις
Δεν πρέπει να αφήνουμε το παλιό σύστημα να προπαγανδίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ίδιος με αυτό
Πρέπει να αναστηλώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ – Αποτελούμε το στήριγμα στη μάχη για τον κοινωνικό ανασχηματισμό
Το κόμμα πρέπει να ελέγχει τη κυβέρνηση αλλά και τα μέλη του κόμματος το ίδιο το κόμμα και την ηγεσία του
Να δουλέψουμε από τώρα, με συγκροτημένο σχέδιο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019
Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα δίνουν το κύρος τους στο κόμμα, γι’΄αυτό πρέπει να είμαστε όλοι θετικά παραδείγματα
Εκφράζουμε τη νεολαία και τους πολίτες του μόχθου
Δεν λυγίσαμε όταν είχαμε απέναντι μας τις δυνάμεις του παγκόσμιου καπιταλισμού – Έχουμε το μετωπο μας καθαρο
«Ας ουρλιάζουν τα σκυλιά, δεν έχουν δόντια να δαγκώσουν»- Μας στηρίζει ο λαός
Θα τα καταφέρουμε, θα μας συγκρίνει με τις άλλες κυβερνήσεις σε 3 χρόνια ο λαός

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top