Πολιτική

Δένδιας: Δεν μπορούμε να περάσουμε στα ψιλά τις προκλήσεις Ερντογάν

Για τις τουρκικές προκλήσεις, με αφορμή τις συνεχείς δηλώσεις Ερντογάν αλλά και για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό μίλησε το πρωί της Παρασκευής (25/11) ο Νίκος Δένδιας.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8, λέγοντας μεταξύ άλλων: Εξαιρετικά επικίνδυνα θέματα, κυρίως το πρώτο, ανησυχητικό και στενάχωρο το δεύτερο. Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι μία οποιαδήποτε Συνθήκη. Αποτέλεσε το θεμέλιο των σχέσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας τα τελευταία 80 χρόνια, ήταν ιερή για την Τουρκία, υπό την έννοια ότι ήταν κάτι το οποίο συνήφθη από τον Κεμάλ Ατατούρκ τον πατέρα της τουρκικής Δημοκρατίας και ουδείς αρχηγός κυβέρνησης ή κράτους είχε διανοηθεί να την αμφισβητήσει μέχρι τώρα.

Και προσθέσε: Και αιφνιδίως έχουμε τον Πρόεδρο Ερντογάν ο οποίος την αμφισβητεί πλήρως και προκλητικά και περισσότερες από μία φορές απευθυνόμενος ευθέως στην Ελλάδα και τη Συνθήκη της Λωζάννης δεν αφορά μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το περάσουμε καθόλου στα ψιλά και καθόλου δεν πρέπει να το αγνοήσουμε. Είναι μία σαφής προειδοποίηση, μας δείχνει κάτι και πρέπει απέναντι σε αυτό να υπάρχει αφενός μεν εθνική ομοψυχία, καλώς, αλλά επίσης και σοβαρός εθνικός προγραμματισμός. Δεν βλέπω την κυβέρνηση να κινείται ούτε προς την πρώτη, ούτε προς τη δεύτερη κατεύθυνση σοβαρά.

O κ. Δένδιας κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει τις ορέξεις των γειτόνων μας, απαντώντας ότι «είναι προφανές ότι θεωρούμαστε αδύναμοι και νομίζω ότι με τις πολλαπλές ανοησίες της, σε όλα τα επίπεδα, η παρούσα κυβέρνηση συντείνει προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ανεξήγητη η στάση της Αλβανίας ή εν πάση περιπτώσει είναι εξηγήσιμη μόνο από μια ευρύτερη θεώρηση σκοπών. Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα απέναντι στην Αλβανία, πρέπει να είναι εξαιρετικά σκληρή. Το να κάνεις ότι δεν ακούς και ότι δεν καταλαβαίνεις δεν είναι πάντοτε η καλύτερη απάντηση. Ο κ. Ράμα ενεργεί με θρασύτητα τη στιγμή που γνωρίζει ότι δεν είναι η καλύτερη στιγμή για την Ελλάδα».

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top