Διεθνή

Ομπάμα: Εννοείται ότι ανησυχώ για την προεδρία Τραμπ

Παρά τις δηλώσεις που έχει κάνει έως τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν αποδυναμώνεται η σχέση των ΗΠΑ με τη Συμμαχία, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά από τις εκλογές.

«Στη συνάντησή μας, εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον στη διατήρηση των βασικών στρατηγικών σχέσεών μας», είπε ο Ομπάμα τονίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει και το ΝΑΤΟ. «Δεν αποδυναμώνεται η δέσμευση των ΗΠΑ για τη διατήρηση ισχυρής σχέσης με το ΝΑΤΟ», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό θα πει στους Ευρωπαίους ηγέτες τις επόμενες ημέρες.

«Εννοείται ότι ανησυχώ»

Πάντως, αν και απέφυγε να επικρίνει τον Τραμπ, ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι ανησυχεί για την προεδρία του.

«Εχω ανησυχία; Απολύτως. Εννοείται ότι ανησυχώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε «Δεν πιστεύω ότι ο Τραμπ είναι ιδεολόγος, αλλά είναι πραγματιστής». Σε ερώτηση για την ιδιοσυγκρασία του Ρεπουμπλικανού, για την οποία παλιότερα είχε δηλώσει ότι ανησυχεί, απάντησε «Θα υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας του που δεν θα τον εξυπηρετήσουν αν δεν θα αναγνωρίσει και δεν τα διορθώσει».

Η επίσκεψη στην Ευρώπη

«Ανυπομονώ για την πρώτη επίσκεψή μου στην Ελλάδα», ανέφερε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι αμέσως μετά θα βρεθεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ «πιθανόν τη στενότερη σύμμαχό μου τα τελευταία 8 χρόνια».

Σε ό,τι αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι τον ενθάρρυναν οι ενωτικές δηλώσεις του το βράδυ των εκλογών, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ερωτήθηκε για παλιότερες δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος, ότι ο Ρεπουμπλικανός είναι ακατάλληλος για πρόεδρος.

«Πρέπει να στείλει μηνύματα ενότητας»

«Ο λαός μίλησε, ο Τραμπ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος. Οσοι δεν τον ψήφισαν πρέπει να δεχθούν ότι έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Οταν έγινα πρόεδρος, υπήρχαν κάποιοι που δεν τους άρεσα», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας «νομίζω ότι θα προσπαθήσει όσο καλύτερα μπορεί να ανταποκριθεί».

Ακόμη, τόνισε ότι είναι σημαντικό ο Τραμπ να διαχωρίσει το τι συνέβη στην προεκλογική εκστρατεία και το τι θα κάνει ως πρόεδρος, κάτι που όπως είπε του το επισήμανε στη συνάντησή τους. «Είναι σημαντικό να στείλει μηνύματα ενότητας και να στραφεί σε μειονοτικές ομάδες, στις γυναίκες και σε άλλους που ανησυχούν», πρόσθεσε.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε πολιτική λύση στη Συρία»

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Συρία, δηλώνοντας ότι εύχεται να μπορούσε να βάλει αμέσως ένα τέλος, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Ρωσία και το καθεστώς Ασαντ.

«Εχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια για πολιτική λύση, ο Τζον Κέρι έχει περάσει απεριόριστο χρόνο σε διαπραγματεύσεις με όλες τις πλευρές για να σταματήσουν οι σκοτωμοί», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να επιδιώκουμε πολιτική λύση και να πιέσουμε όσο μπορούμε όλες τις πλευρές για κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Δεν έχει αποδώσει αυτό έως τώρα, το αναγνωρίζω, και το σκέφτομαι κάθε ημέρα», τόνισε ο Ομπάμα, που κατηγόρησε τη Ρωσία και το καθεστώς Ασαντ για τη στάση τους.

«Εχεις έναν συριακό στρατό αφοσιωμένο να δολοφονεί τον λαό του αδιάκριτα, με τη στήριξη της Ρωσίας, που τώρα έχει σημαντικές δυνάμεις στα εδάφη της και το Ιράν», σχολίασε.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top