Πολιτική

Τζανακόπουλος: Κορυφαίο ζήτημα για τον Ομπάμα το χρέος -Θέλει να κλείσει τη θητεία του με λύσεις

Για την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαρακ Ομπάμα και τις προσδοκίες της κυβέρνησης μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας την «ένα κορυφαίο ζήτημα για τη χώρα μας».

Μιλώντας στον Realfm ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε πως «μετά από 17 χρόνια Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα. Η ατζέντα περιλαμβάνει το θέμα του χρέους, το προσφυγικό, το κυπριακό και άλλα διμερή ζητήματα».

Ειδικότερα για το θέμα του χρέους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «φάνηκε ότι αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για εκείνον και θέλει να κλείσει τη θητεία του με λύσεις… Και είναι γι’ αυτό το λόγο που πιθανόν η νίκη Τραμπ να ενισχύει τη βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης για λύση στο χρέος».

Εξήγησε δε, ότι πρόκειται για ένα θέμα που «δεν μπορεί να επιλυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη», επαναλαμβάνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι «τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα να συγκεκριμενοποιηθούν». Λέγοντας πως υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες αυτή η στρατηγική να ευοδωθεί στις επόμενες 20-25 μέρες.

Εργασιακά, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, δημοσιονομικά

Ερωτηθείς πόσο αισιόδοξη είναι η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και με τι κόστος, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Τα μεγάλα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης είναι τα εργασιακά, είναι το ζήτημα του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και τα δημοσιονομικά. Σε ό,τι αφορά ειδικά στα κόκκινα δάνεια έχουμε προχωρήσει σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων».

«Αυτό που θα υλοποιήσουμε αφορά την απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας και με χρέη προς το δημόσιο», τόνισε.

Οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν μέχρι τέλος Νοέμβρη

Στο σημείο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι στα εργασιακά το ΔΝΤ επιμένει για μείωση του ορίου, όπου οι απολύσεις θεωρούνται μαζικές και είπε πως υπάρχουν μικρές διαφορές στα δημοσιονομικά. «Πρόκειται για διαφορές που μπορούν να γεφυρωθούν μέχρι το τέλος του Νοέμβρη. Ο πολιτικός μας στόχος είναι να πάμε με λυμένα τα θέματα στο Εurogroup της 5ης Δεκέμβρη», σημείωσε.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Τέλος, αναφορικά με τη συγκρότηση του ΕΣΡ ο κ. Τζανακόπουλος εκτόξευσε «πυρά» στη ΝΔ, λέγοντας πως «οδηγήθηκε στο να συναινέσει». «Η ΝΔ από την αρχή είχε κάνει τα πάντα να υπονομεύσει τη διενέργεια του ίδιου του διαγωνισμού. Μετά τη γενική κατακραυγή υποχώρησε και αποτελεί μία νίκη του κράτους δικαίου (σσ ο εξαναγκασμός της ΝΔ να συναινέσει)», δήλωσε. Τέλος, ανέφερε πως θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ΕΣΡ και είπε πως η κυβέρνηση περιμένει να ακούσει το το χρονοδιάγραμμα και να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top