Πολιτική

Αγωνία στην Ιταλία -Στο 57% η προσέλευση στο Δημοψήφισμα

Μετά και την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στην Αυστρία και την αποφυγή ανάληψης της ηγεσία της χώρας από έναν ακροδεξιό, τα βλέμματα όλη της Ευρώπης στρέφονται πλέον στην Ιταλία και στο κρίσιμο Δημοψήφισμα για το «ναι» ή «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση που εισηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η προσέλευση στις κάλπες για το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα, στις 7 το απόγευμα, τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) ξεπερνά το 57%.

Αναμένεται, δηλαδή, μέχρι τις 11 το βράδυ ώρα Ιταλίας, (24:00 ώρα Ελλάδας) να ξεπεράσει οπωσδήποτε το 60%.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ψήφισε το πρωί, με τη σύζυγό του έξω από την Φλωρεντία και σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν ποια θα ήταν η επιλογή του, χαμογελώντας απάντησε: «Περιμένετε λίγο, τώρα θα το σκεφθώ», ενώ προσήλθε χωρίς ταυτότητα λέγοντας στην εφορευτική επιτροπή «Δεν έχω ταυτότητα μαζί μου, αλλά ελπίζω να με αναγνωρίζετε».

Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο, στο μεταξύ, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Γένοβα. «Κάναμε καλή δουλειά και αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Ιταλός υπουργός Υποδομών, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, έχει δηλώσει ότι αν η συνταγματική μεταρρύθμιση απορριφθεί, ο Ματέο Ρέντσι θα μεταβεί, αύριο, στο προεδρικό μέγαρο, «για να θέσει το αξίωμά του στη διάθεση του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα». Το δε κίνημα Πέντε Αστέρων, με τον βουλευτή Ρομπέρτο Φίκο, έχει αναγγείλει ότι σε περίπτωση νίκης τού «όχι», οι αντίθετοι στη συνταγματική αλλαγή προτίθενται να πανηγυρίσουν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

Το Ciao του Μπερλουσκόνι

Αναστάτωση, πάντως, προκάλεσε η εμφάνισή του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο πρώην Καβαλιέρε πήγε να ψηφίσει συνοδευόμενος από την σύντροφό του Φραντσέσκα Πασκάλε, ενώ το πλήθος φώναζε ρυθμικά «Σίλβιο, Σίλβιο, Σίλβιο».

Ο Μπερλουσκόνι, πάντως, δεν έχασε ευκαιρία να παρακινήσει τους πολίτες να ψηφίσουν ώστε να έχουν τη δυνατότητα να πουν «ciao», υπονοώντας δηλαδή να ψηφίσουν «όχι» για να φύγει ο Ματέο Ρέντσι.

«Πηγαίνετε να ψηφίσετε. Μη χάσετε την ευκαιρία να πείτε ciao, να κάνετε κάτι για την Ιταλία», είπε στους πολίτες.

Κατά την έξοδό του από το εκλογικό κέντρο, πάντως, σημειώθηκε κι ένα μικρό ατύχημα, καθώς ένας από τους δεκάδες δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί για μία δήλωση του επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια, τον χτύπησε κατά λάθος στο πρόσωπο.

Τα ευτράπελα…

Στο μεταξύ, αίσθηση δημιούργησαν οι καταγγελίες ότι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, κυρίως στη Σικελία, η ψήφος μπορούσε να σβηστεί με γομολάστιχα. Σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν τα μολύβια, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι ούτως ή άλλως, ο σταυρός προτίμησης παραμένει ευκρινής.

Η κατάμετρηση της επιστολικής ψήφου και οι κίνδυνοι

Λίγο έξω από τη Ρώμη, στο Καστελνουόβο Ντι Πόρτο, στις 11 το βράδυ τοπική ώρα, όταν κλείσουν όλες οι κάλπες, θα αρχίσει η καταμέτρηση και των ψήφων των απόδημων Ιταλών. Μια ιδιαίτερα αναλυτική διαδικασία, δεδομένου ότι τις περασμένες ημέρες, μέλη του μετώπου του «όχι» είχαν καταγγείλει τον κίνδυνο νοθείας, στην επιστολική ψήφο των απόδημων Ιταλών.

 

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top