Διεθνή

Δεκάδες μετανάστες νεκροί στα ανοικτά τις Ιταλίας

Δεκαέξι μετανάστες βρέθηκαν νεκροί σε πλεούμενα και 1.300 άνθρωποι διασώθηκαν σε επιχειρήσεις που διήρκησαν από το Σάββατο μέχρι σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή.

Την Κυριακή ομάδες διάσωσης από το Aquarius, ένα πλοίο μισθωμένο από δύο ΜΚΟ, τη SOS Méditerranée και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF), ανακοίνωσαν ότι δύο γυναίκες πέθαναν το Σάββατο βράδυ από υποθερμία σε μια φουσκωτή λέμβο που επέβαιναν.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παράλληλα την Κυριακή τα μέλη του πληρώματος του πλοίου Ντιτσιότι της ιταλικής ακτοφυλακής ανέσυραν έντεκα πτώματα από μια άλλη λέμβο, ενώ ένα άλλο εμπορικό σκάφος που μετείχε στις επιχειρήσεις εντόπισε σε μια τρίτη λέμβο τρεις σορούς.

Οι αιτίες αυτών των θανάτων δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.

«Δύο γυναίκες πέθαναν από υποθερμία παρά τις κολοσσιαίες προσπάθειες της ομάδας διάσωσης. Είμαστε για ακόμη μια φορά συντετριμμένοι», υπογράμμισαν στην ανακοίνωση τους την Κυριακή οι MSF σε ανάρτηση τους στο Twitter.

Συνολικά 285 μετανάστες διασώθηκαν το Σάββατο, 791 την Κυριακή και 231 σήμερα το πρωί. Όλοι τους επέβαιναν σε φουσκωτές λέμβους ή μικρά ξύλινα πλοιάρια.

Ανάμεσα στους διασωθέντες βρίσκονταν πολλές οικογένειες Σύρων που ταξιδεύουν με μικρά παιδιά, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών από τη Συρία και την Παλαιστίνη που διασώζονται στις ιταλικές ακτές.

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές ο αριθμός αφίξεων που έχουν καταγράψει φέτος ανέρχεται σε τουλάχιστον 173.000 μετανάστες – αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο – που προέρχονται από την Νιγηρία, την Ερυθραία, την Γουινέα, την Ακτή Ελεφαντοστού και διάφορες άλλες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 4.700 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι στη Μεσόγειο φέτος.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top