Διεθνή

Φόβοι ότι ο Ερντογάν κάνει πράξη τις απειλές του και ανοίγει τα σύνορα

Πράξη φαίνεται ότι κάνει σιγά – σιγά ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις διαρκείς απειλές του ότι θα γεμίσει την Ελλάδα και την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ρητορική του Τούρκου Προέδρου έχει κλιμακωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες στις 25 Νοεμβρίου απειλούσε ότι θα ανοίξει τα σύνορα και θα γεμίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες.

Στην πρόσφατη επίθεσή του στους Ευρωπαίους έλεγε: «Εσείς δεν συμπεριφερθήκατε ποτέ έντιμα στην ανθρωπότητα. Εσείς δεν μαζέψατε το μωρό Αϊλάν από την παραλία. Ούτε τον Ουμράν. Eμείς είμαστε αυτοί που τρέφουμε 3-3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Δεν τηρήσατε τους λόγους που δώσατε.

O Tούρκος πρόεδρος μετά από την εισαγωγή αυτή στην ομιλία του εξέφρασε την απειλή του προς την Ε.Ε. «Oταν στο Καπίκουλε (σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας) πήγαν 50.000 πρόσφυγες βγάλατε κραυγές. Αρχίσατε να λέτε τι θα κάνουμε αν η Τουρκία ανοίξει τις πύλες των συνόρων της. Κοιτάξτε, αν προχωρήσετε ακόμα παραπάνω, να ξέρετε πως αυτές οι πύλες των συνόρων θα ανοίξουν. Eτσι από φθηνές απειλές δεν φοβάμαι ούτε εγώ ούτε αυτός ο λαός» δήλωσε ο Ερντογάν.

Λίγες ώρες νωρίτερα αναλόγου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού: «Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορά μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Αγκυρας, στην Τουρκία υπάρχουν τουλάχιστον 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Απ’ αυτούς περίπου οι 270.000 ζουν σε καταυλισμούς που έχουν στηθεί σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Οι φόβοι μετά τη νέα μαζική άφιξη Αφρικανών στη Λέσβο

Σήμερα το πρωί τεράστια ανησυχία προκάλεσε η άφιξη 200 προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο. Η κίνηση έγινε σήμερα τα χαράματα από τις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6.00 το πρωί, σε τέσσερα περιστατικά ανοικτά της Συκαμνιάς στα βόρεια, στα Τσόνια στα βορειοανατολικά του νησιού και στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε όμως η πληροφορία που δόθηκε στις αρχές από αφιχθέντες ότι σχεδόν όλοι από τους Αφρικανούς που επέβαιναν στις βάρκες και οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των 200, διέμεναν σε κλειστούς καταυλισμούς στη βορειοδυτική Τουρκία, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες «άνοιξαν» αφού εγκαταλείφθηκαν από τις τουρκικές αρχές.

Οι ίδιες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι χιλιάδες είναι οι Αφρικανοί, κυρίως από χώρες της βόρειας και της κεντρικής Αφρικής, που έφτασαν στα παράλια της Τουρκίας και αναζητούν τρόπο να περάσουν στα νησιά.

Οι Τούρκοι άνοιξαν καταυλισμού και έφτιαξαν κυκλώματα μεταφοράς χωρίς εμπόδια από τις τουρκικές αρχές

Πληροφορίες λένε ότι Τούρκοι μεταφορείς με κέντρο δράσης τους την Κωνσταντινούπολη, έχουν δραστηριοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στις ακτές ιδιαίτερα απέναντι από τη Λέσβο ανασυστήνοντας χωρίς καθόλου εμπόδια από τις τουρκικές αρχές κυκλώματα μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στις ακτές των νησιών έναντι 300 έως 500 ευρώ το άτομο. Το κύκλωμα αυτό ενημερώνει τους Αφρικανούς μετανάστες ότι μπορούν να πάνε στην Ελλάδα απ’ όπου θα περάσουν εύκολα στην Ευρώπη. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι «μόλις φτάσουν να ζητήσουν άσυλο. Όλα τα άλλα μετά θα είναι εύκολα».

Οι σημερινές αφίξεις των 200 μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο έρχονται μετά από ένα μεγάλο διάστημα πολύ μικρών ροών, μηδενικών μάλιστα σε Χίο και Σάμο.

Σύμφωνα με τη γενική Αστυνομική Διεύθυνση σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται καταγεγραμμένοι- εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί, 11.344 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στη Λέσβο βρίσκονται 5.772, στη Χίο 3.515 και στη Σάμο 2.057. Άγνωστο όμως παραμένει το πόσοι ακόμα διαμένουν εκτός δομών που ο αριθμός τους ελέγχεται από την υπηρεσία πρώτης υποδοχής. Δηλαδή πόσοι έχουν λάβει τρίπτυχο προσωρινής διαμονής, διαμένουν δε στο νησί σε δομές μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Οργανισμών αφού δεν έχουν πού να μείνουν αν μετακινηθούν στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Η συνθήκη του Δουβλίνου και η επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα

Τον εφιάλτη της Συνθήκης του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες, επανέφερε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία πρότεινε χθες τη σταδιακή επανέναρξη της επιστροφής στην Ελλάδα των προσφύγων που θα εντοπίζονται σε χώρες της Ε.Ε.

Η επιστροφή αφορά το διάστημα από τον επόμενο Μάρτιο καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε «Σύσταση σχετικά με τις Προϋποθέσεις για την επανέναρξη των μεταφορών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα», η οποία διευκρινίζεται ότι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, θα αφορά όσους εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα μετά τις 15 Μαρτίου 2017, ενώ θα εξαιρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Σύμφωνα με την ίδια σύσταση οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρέχουν ατομικές διασφαλίσεις ώστε οι επιστροφές να καθίστανται δυνατές και επί αυτού θα υποβάλλει σχετική έκθεση προόδου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top