Διεθνή

Γκάφα ή πρόκληση: Ο Τραμπ συνομίλησε με την πρόεδρο της Ταϊβάν, εκνεύρισε την Κίνα

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, είχε χθες τηλεφωνική συνδιάλεξη με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.

Την παραπάνω ενημέρωση έκανε μια εκπρόσωπος της ομάδας του που έχει αναλάβει τη μετάβαση. Πρόκειται για ένα γεγονός δίχως ιστορικό προηγούμενο από μέρους ενός εκλεγμένου αμερικανού προέδρου εδώ και δεκαετίες–αφότου ο τότε πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ είχε υιοθετήσει την πολιτική της «μιας Κίνας» το 1979.

Η Χόουπ Χιξ, μια εκπρόσωπος της ομάδας του Τραμπ, επιβεβαίωσε ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη έγινε, ενώ η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι Τραμπ και Τσάι σημείωσαν τους «στενούς δεσμούς στα πεδία της οικονομίας, της πολιτικής και της ασφάλειας ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ».

Ένας εκπρόσωπος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον είπε πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι έγινε η συνομιλία, αλλά τόνισε πως θα πρόκειται για ένα «ιστορικό γεγονός» εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πρώτη επίσημη επαφή ηγετών των ΗΠΑ και της Ταϊβάν αφότου οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις διακόπηκαν το 1979, όταν η Ουάσινγκτον αποκατέστησε επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η διπλωματική αντιπροσωπεία της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον δεν ενεπλάκη στην προετοιμασία της συνομιλίας.

Η Ταϊβάν έχει αποσχιστεί de facto από την Κίνα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949, αφού οι εθνικιστές στρατιωτικοί του Κουομιντάνγκ (KMT) κατέφυγαν στη νήσο μετά την ήττα τους από τους κινέζους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ.

Η Τσάι Ινγκ-γουέν. Φωτογραφία: AP

Η συνδιάλεξη του Τραμπ με την Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία εξελέγη τον Μάιο, εγείρει ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ συντονίζεται αποτελεσματικά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν κάνει επαφές με ξένους ηγέτες.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία επαναβεβαιώνει ότι η πολιτική της «μιας Κίνας» δεν έχει αλλάξει. «Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην πολιτική που ασκούμε επί μακρόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έμιλι Χορν, μια εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της αμερικανικής προεδρίας. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πολιτική μας, αυτή της μιας Κίνας», επέμεινε η Χορν μετά την ανακοίνωση της ομάδας του Τραμπ, η οποία σηματοδότησε μια ρήξη με την πρακτική δεκαετιών.

Ο Κρις Μέρφι, γερουσιαστής των Δημοκρατικών που εκλέγεται στο Κονέτικατ και είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, επισήμανε μέσω Twitter ότι «η σταθερή εξωτερική πολιτική είναι μέσο, δεν είναι σκοπός. Δεν είναι ιερή. Είναι λοιπόν δικαίωμα του Τραμπ να αλλάξει την πολιτική, τις συμμαχίες, τη στρατηγική» Αλλά «αυτό που συνέβη τις τελευταίες 48 ώρες δεν είναι μια αλλαγή. Πρόκειται για μείζονες αλλαγές κατεύθυνσης στην εξωτερική πολιτική χωρίς κανένα σχέδιο. Πόλεμοι έχουν ξεκινήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Οι σχέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν επιδεινώθηκαν μετά τη νίκη της Τσάι Ινγκ-γουέν στις εκλογές. Η Τσάι είναι μέλος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (ΔΠΚ), το οποίο διάκειται εχθρικά έναντι του Πεκίνου και αρνείται να δεχθεί τη συμφωνία του 1992 που περιείχε τη διατύπωση «υπάρχει μόνο μια Κίνα», ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν. Εξαιτίας της θέσης αυτής της προέδρου της Ταϊβάν, το Πεκίνο έχει διακόψει κάθε επίσημη διπλωματική επικοινωνία με την ταϊβανέζικη κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση της προέδρου της Ταϊβάν
Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν αντάλλαξε απόψεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θίγοντας την ενίσχυση των διμερών ανταλλαγών και την προώθηση στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρει η προεδρία της Ταϊβάν σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η Τσάι συνομίλησε με τον Τραμπ ενώ στη γραμμή βρίσκονταν επίσης ο σύμβουλός της για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζόζεφ Γου και ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Ντέιβιντ Λι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι Τσάι και Τραμπ αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την «προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας ώστε οι πολίτες (της Ταϊβάν) να μπορούν να απολαύουν καλύτερες ζωές και περισσότερη ασφάλεια», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται εάν εθίγησαν αιτήματα της Ταϊπέι προς την Ουάσινγκτον όσον αφορά την άμυνά της.

Η ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter
«Η Πρόεδρος της Ταϊβάν ΜΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ σήμερα για να με συγχαρεί που κέρδισα την Προεδρία. Ευχαριστώ!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ανακοινώνοντας και αυτός από την πλευρά του την επικοινωνία με την Τσάι Ινγκ-γουέν.

Ταυτόχρονα μία εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ «γνωρίζει πολύ καλά» ποια είναι μέχρι τώρα η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν.
«Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ έχει ενημερωθεί πλήρως και έχει πλήρη γνώση των θεμάτων (…) ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής» δήλωσε η εκπρόσωπός του Κελιάν Κόνγουεϊ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Η συνομιλία έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό»
Άξια προσοχής πάντως είναι η δήλωση που έκανε σήμερα ο Άλεξ Χουάνγκ, εκπρόσωπος της ταϊβανέζικης προεδρίας ο οποίος είπε ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προσυμφωνηθεί εδώ και καιρό.

«Φυσικά οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων πριν γίνει η επαφή», είπε ο Χουάνγκ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, κληθείς να σχολιάσει την ανάρτηση του Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter στην οποία ανέφερε πως ήταν η Τσάι εκείνη που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος επέμεινε στο ότι δεν υπάρχει «καμιά αλλαγή» στην πολιτική της «μιας Κίνας» που εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, αντιδρώντας στη χθεσινή τηλεφωνική συνδιάλεξη του Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.
«Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην πολιτική της ‘μιας Κίνας’», σημείωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για ζητήματα εθνικής ασφαλείας. «Το κυριότερό μας ενδιαφέρον είναι μια ειρηνική και σταθερή σχέση» ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τι λέει το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας
Λίγες ώρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίναςανέφερε ότι η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ ακόμη διαμορφώνει την πολιτική που θα εφαρμόσει, αλλά χρειάζεται να ενημερωθεί για τις ιστορικές εστίες εντάσεων στην Ασία.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν έχει ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του και διαμορφώνει ακόμη τις θέσεις του για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, έτσι δεν δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια ή δήλωση κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», ανέφερε το Επιμελητήριο σε μια ανακοίνωσή του σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάλεξη Τραμπ-Τσάι.

«Το επιμελητήριο υποστηρίζει επί μακρόν τη σταθερότητα στην περιοχή, και αναμένουμε η νέα κυβέρνηση να τηρήσει το status quo. Οι αμερικανικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ασία έχουν ανάγκη σιγουριά και σταθερότητα, και η νέα κυβέρνηση πρέπει να ενημερωθεί γρήγορα για τις ιστορικές εστίες έντασης και τις περίπλοκες δυναμικές της περιοχής».

Η αντίδραση του Πεκίνου
Ως μία «μικροπρεπή ενέργεια» εκ μέρους της Ταϊβάν χαρακτήρισε σήμερα ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, την τηλεφωνική επικοινωνία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix Television που έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ.

«Απλώς η πλευρά της Ταϊβάν καταφεύγει σε μια μικροπρεπή πράξη και δεν μπορεί να αλλάξει τη δομή της “αδιαίρετης Κίνας” που έχει ήδη διαμορφωθεί από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ουάνγκ σ’ ένα ακαδημαϊκό φόρουμ, μετέδωσε το δίκτυο.

«Πιστεύω πως δεν θα αλλάξει την μακροχρόνια πολιτική της αδιαίρετης Κίνας που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η αρχή της “αδιαίρετης Κίνας” αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγιούς ανάπτυξης των σινοαμερικανικών σχέσεων και ελπίζουμε ότι αυτή η πολιτική βάση δεν θα υποστεί παρεμβάσεις ούτε θα βλαφτεί με οποιονδήποτε τρόπο».

Η Ταϊβάν είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα της Κίνας και το Πεκίνο καταφέρεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής επίσημη επαφή ξένων κυβερνήσεων με ηγέτες της Ταϊβάν.

Η Κίνα είναι καχύποπτη έναντι της Τσάι, η οποία εξελέγη τον Ιανουάριο, και πιστεύει πως θέλει να ασκήσει πίεση για την επίσημη ανεξαρτητοποίηση του νησιού, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο. Η Τσάι έχει δηλώσει πως θέλει να διατηρήσει το status quo με την Κίνα και πως θέλει ειρηνικές σχέσεις.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top