Διεθνή

Η τέφρα του Κάστρο ενταφιάζεται σήμερα στο Σαντιάγκο της Κούβας

Να υπερασπιστεί την πατρίδα και τον σοσιαλισμό δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Κούβας Ράούλ Κάστρο, μιλώντας σε εκδήλωση φόρο-τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, που απεβίωσε στις 25 Νοεμβρίου.

«Μπροστά στο λείψανο του Φιντέλ (…) στην ηρωική πόλη του Σαντιάγο, ορκιζόμαστε να υπερασπιστούμε την πατρίδα και τον σοσιαλισμό», είπε ο Ραούλ Κάστρο μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν σε αυτή την πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπου η τέφρα του «λίδερ μάξιμο» θα ενταφιαστεί αργότερα σήμερα.

Ο Φιντέλ Κάστρο «έAP Photo/Ramon Espinosaδειξε πως είναι εφικτό να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο, να αντιμετωπιστεί κάθε απειλή, κάθε αναταραχή (…) στην αποφασιστική προσπάθειά μας για να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός στην Κούβα», είπε από την πλατεία της επανάστασης Αντόνιο Μασέο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, εκπλήσσοντας πολλούς στην Κούβα, ο Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε επίσης πως κατά την επιθυμία του Φιντέλ, θα καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση ένα σχέδιο νόμου για να αποτραπεί οποιαδήποτε εκδήλωση προσωπολατρίας. Ο Φιντέλ επέμενε ότι μετά τον θάνατό του «το όνομά του κι η μορφή του να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ στις ονομασίες θεσμών, τοποθεσιών, πάρκων, λεωφόρων, δρόμων ή άλλων δημόσιων τόπων, και να μην ανεγερθούν ποτέ γι’ αυτόν μνημεία, ανδριάντες, αγάλματα και άλλα τέτοια παρόμοια», υπενθύμισε ο πρόεδρος της Κούβας, που διαδέχθηκε τον αδελφό του Φιδέλ το 2006.

kastro_7

Το πλήθος φώναζε «Ραούλ, ο λαός είναι μαζί σου», υπό τα βλέμματα λιγοστών αρχηγών κρατών-συμμάχων της νήσου, όπως ο Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ο πρόεδρος του Κονγκό Ντενί Σασού Νγκεσό, και ορισμένων πολιτικών όπως ο Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα και η Ντίλμα Ρουσέφ, πρώην προέδρων της Βραζιλίας. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν επίσης ο αργεντινός θρύλος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα αλλά και η υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Από την πλευρά της, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ υπερασπίστηκε τον Φιντέλ Κάστρο, χαρακτηρίζοντάς τον ιστορική μορφή, και απέρριψε κατηγορηματικά τις επικρίσεις σε βάρος του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά από τρεις ημέρες περιοδείας, η αυτοκινητοπομπή με την τέφρα του Φιδέλ Κάστρο έφθασε στο Σαντιάγο, ένα λιμάνι στους πρόποδες της οροσειράς Σιέρα Μαέστρα, όπου ο Φιδέλ και οι άνδρες του άρχισαν τον ανταρτοπόλεμο εναντίον της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα που τελικά είχε αποτέλεσμα την ανατροπή του το 1959.

Δεκάδες χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους για να υποδεχθούν το καραβάνι, φωνάζοντας το σύνθημα «είμαι ο Φιδέλ», αψηφώντας τις υψηλές θερμοκρασίες.

Την Κυριακή, τα λείψανα του πρώην προέδρου της Κούβας θα ταφούν στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια ντε Σαντιάγο, δίπλα στο μαυσωλείο του Χοσέ Μαρτί, του ήρωα της ανεξαρτησίας της Κούβας. Θα τελεστεί μια «απλή» κηδεία, κατά τον Ραούλ Κάστρο, σηματοδοτώντας το τέλος του εθνικού πένθους εννέα ημερών που κηρύχθηκε μετά τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top