Οικονομία

Ομολογία Χουλιαράκη: Το ΔΝΤ απαιτεί μέτρα 4,5 δισ.ευρώ για το 2019

Το ΔΝΤ απαιτεί μέτρα 4,5 δισ.ευρώ για το 2019 παραδέχθηκε μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση ο κ. Χουλιαράκης τόνισε χαρακτηριστικά επί λέξει: «Το ΔΝΤ συναρτά την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης 4,5 δισ. για το 2019. Η θέση του ΔΝΤ στηρίζεται στην δική του εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει δυνατότητα να πιάσει πλεόνασμα 3,5%. Το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ στο να προβλέπει ότι δεν πιάνουμε το πλεόνασμα, το οδήγησε να κάνει λάθος στα πλεονάσματα και για το 2015 και για το 2016. Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και σοβαρότητα οικοδομεί συμμαχίες στην Ευρώπη και αξιοποιεί τα ρήγματα».

Τι είπε για ανάπτυξη και έσοδα

«Η ύφεση τελείωσε το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και τώρα ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης είναι 1,8%» τόνισε ο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «για τέταρτο συνεχόμενο μήνα η εισροή καταθέσεων ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ και μάλιστα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, που δείχνουν μακροχρόνια εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία».

Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι μόνο τα ελληνικά επιτόκια μειώθηκαν μετά την εκλογή Τραμπ.

Ο Γ. Χουλιαράκης προειδοποίησε ότι οι περικοπές δαπανών της τάξης των 4,2 δισ. ευρώ που υπόσχεται η Ν.Δ. ή θα ρίξουν την οικονομία σε νέα ύφεση ή θα σημαίνουν μείωση μισθών και συντάξεων.

Μέσα στον επόμενο χρόνο ο στόχος είναι η χώρα να είναι σε θέση να δανείζεται μόνη της από τις αγορές και το 2018 να βγει από την επιτροπεία, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι ο δεύτερος στόχος είναι υπάρξει έμφαση στην καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας και γι’ αυτό δίνονται 1,250 δισ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Ακόμη είπε ότι το 2017 θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος αφενός με την μείωση δαπανών στα υπουργεία και αφετέρου με την ευρύτερη χρήση πλαστικού χρήματος.

 

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top