Διεθνή

Βερολίνο: Αν η Τουρκία θέλει να καταργηθεί η βίζα, να τηρήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό

«Η τουρκική επιθυμία για κατάργηση της βίζας θα εκπληρωθεί μόνο όταν εκπληρωθούν οι εκκρεμούντες όροι», διαμήνυσε ο προϊστάμενος της γερμανικής καγκελαρίας και υπουργός Ειδικών Καθηκόντων Πέτερ Αλτμάιερ.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt προέτρεψε την Τουρκία να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Εξ αρχής ήταν σαφές ότι αυτό «είναι συνδεδεμένο με από κοινού αποφασισθείσες προϋποθέσει», είπε

O όροι αυτοί συναποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία πριν τρία χρόνια και «εμμένουμε σε αυτή την συμφωνία. Γι΄ αυτό και η τουρκική επιθυμία για κατάργηση της βίζας θα εκπληρωθεί μόνο όταν εκπληρωθούν οι εκκρεμούντες όροι», δήλωσε ο κ.Αλτμάιερ, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ της Αγκυρας και της Ε.Ε. δεν είχε ως αποτέλεσμα μονομερείς δεσμεύσεις, πρόσθεσε. «Υπάρχουν και στις δυο πλευρές αμφίδρομα αλληλοεξαρτώμενα συμφέροντα», είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εκβιαστεί λόγω του προσφυγικού, εν τούτοις «έχουμε πολλούς σοβαρούς λόγους να εμμείνουμε στη συνεργασία μας με την Τουρκία, όσο αυτή τηρεί τις υποσχέσεις της».

Παρά τις πολιτικές εκκαθαρίσεις η Τουρκία παραμένει «ένας γεωστρατηγικός εταίρος σε ό,τι αφορά την εγγύηση της σταθερότητας στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, στο να τεθεί τέρμα στην περιφρονητική για τον άνθρωπο εγκληματική δραστηριότητα των λαθροδιακινητών στο Αιγαίο και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολλών προσφύγων οι οποίο έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία», επεσήμανε.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top