Διεθνή

Μια άγνωστη οργάνωση πίσω από την επίθεση στην Ιερουσαλήμ

Μια άγνωστη μέχρι τώρα παλαιστινιακή οργάνωση ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση στην Ιερουσαλήμ από την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες, λίγες ώρες αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι επρόκειτο για μια ενέργεια εμπνευσμένη από τις πρακτικές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι κηδείες των τεσσάρων θυμάτων –μία αξιωματικός του στρατού και τρεις νεοσύλλεκτοι– τελέστηκαν σήμερα. Άλλοι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το φορτηγό που οδηγούσε ένας Παλαιστίνιος παρέσυρε τους στρατιώτες.

«Γνωρίζουμε την ταυτότητα του δράστη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους» είπε ο Νετανιάχου.

Ωστόσο, την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ομάδες του Μάρτυρα Μπάχα Ελεγιάν», με ανάρτησή τους σε αραβικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Η οργάνωση αυτή υποστηρίζει ότι ιδρύθηκε από Παλαιστίνιους οι οποίοι «δεν έχουν διασυνδέσεις εκτός της Παλαιστίνης». Ανέφερε επίσης ότι έχει διαπράξει και άλλες επιθέσεις στο παρελθόν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ απείλησε ότι θα εντείνει τη δράση της.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη επιχείρηση που εκτελούν οι ομάδες μας και θα ακολουθήσει ένα κύματα ξεχωριστών επιθέσεων προς υπεράσπιση της Ιερουσαλήμ μας και για να πάρουμε εκδίκηση για τους μάρτυρες και τους φυλακισμένους μας» ανέφερε.

Το πρακτορείο Reuters, που μετέδωσε την πληροφορία, δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει την αυθεντικότητα του μηνύματος.

Προπύργια του Ισλαμικού Κράτους είναι η Συρία και το Ιράκ αν και η τζιχαντιστική οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πολύνεκρες επιθέσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Όμως στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ σπανίως εκδηλώνονται επιθέσεις από το ΙΚ και μόλις μερικές δεκάδες Άραβες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν εκφράσει «συμπάθεια» για τους τζιχαντιστές.

Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε σήμερα ορισμένους από τους τραυματίες στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται και είπε ότι ο Ισραήλ πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει μια διαφορετική απειλή. «Πιστεύω ότι το σημαντικότερο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος επίθεσης. Μιας επίθεσης από έναν μοναχικό δράστη που αποφασίζει να δράσει παρορμητικά και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μιας επίθεσης εμβολισμού», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, όπως η τοποθέτηση φυσικών εμποδίων στους δημόσιους χώρους και η εντατικοποίηση των προσπαθειών των υπηρεσιών πληροφοριών για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό επίδοξων δραστών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top