Ελλάδα

Νέα έρευνα για τα οικονομικά της Novartis

Ένα ακόμη δικαστικό μέτωπο ανοίγει για τη Novartis καθώς διατάχθηκε νέα έρευνα από τον οικονομικό εισαγγελέα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τη φαρμακοβιομηχανία Novartis και υψηλόβαθμα στελέχη της.

Τα οικονομικά της εταιρείας μπαίνουν στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης λίγες μέρες μετά την έρευνα που διετάχθη από την Εισαγγελία Διαφθοράς σχετικά με καταγγελίες που αφορούν χρηματισμό 4.500 γιατρών αλλά και κρατικών λειτουργών ώστε να προωθούν τα φάρμακά της. Η εντολή συνολικού φορολογικού ελέγχου δόθηκε στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση και σύμφωνα με πληροφορίες, εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας , διάστημα για το οποίο θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί αφού πολλά από τα στελέχη της εταιρείας βρίσκονται σε διάφορες λίστες μεγαλοκαταθετών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας ώστε να συντονιστούν οι ενέργειες προκειμένου να συνδράμουν την έρευνα του εισαγγελέα. Έτσι, πρόκειται να ερευνηθούν παλιές δικογραφίες αλλά και πορίσματα παλιότερων διοικητικών ερευνών για την υπόθεση που φέρονται να μην έφτασαν ποτέ στα χέρια του εισαγγελικού λειτουργού.

Μια τέτοια έρευνα είχε διαταχθεί το Νοέμβριο του 2012 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά και ενώ η αρχική εντολή ήταν να ερευνηθεί το θέμα εντός 90 ημερών υποβλήθηκε τελικά εντός λίγων ημερών πόρισμα μόλις οκτώ σελίδων. Ο κ. Σαλμάς, τότε, χαρακτήρισε το πόρισμα «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό» και έδωσε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έρευνα. Πράγματι υποβλήθηκε νέο πόρισμα τον Ιανουάριο του 2013, όμως αυτό φέρεται να μην κατέληξε στον εισαγγελέα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top