Πολιτική

Τζανακόπουλος: Ατυχής και άστοχη η δήλωση Χρυσόγονου

«Η κατάσταση στο Κυπριακό δεν είναι οι καλύτερες δυνατές», εκτίμησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά όπως είπε η κυβέρνηση κάνει «ό,τι περνά από το χέρι της ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις στη Γενεύη».

Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση προσέρχεται «στις διαβουλεύσεις με αποφασιστικότητα και την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία». «Αν κάνει και το ίδιο η Τουρκία μπορούμε να έχουμε θετική εξέλιξη», υπογράμμισε.

Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι «χρειάζεται κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής», ενώ είπε ότι «θα πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι».

Όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση με το παιδί των Ρούπα και Μαζιώτη, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και πως σε ανάλογες περιπτώσεις, οι χρόνοι ήταν ίδιοι.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με τους συμβούλους του πρωθυπουργού, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει τακτική ενημέρωση για ευρωπαϊκά θέματα, ενώ χαρακτήρισε την κριτική του ευρωβουλευτή «ατυχή και άστοχη».

«Το εάν αυτό εντάσσεται σε προσπάθεια πολιτικής κριτικής, καλύτερα θα ήταν να μας πει και για τα πολιτικά ζήτημα που τον οδηγούν σε μια τέτοια στάση», κατέληξε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για τις χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο για τις οποίες η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης, απάντησε ότι: «Έχουμε μάθει σε επιθέσεις από το 2012 (…) η αρμόδια υπουργός η κ. Γεροβασίλη θα απαντήσει αναλυτικά και με στοιχεία στη Βουλή» και συμπλήρωσε δηκτικά: «Οι 27.700 υπάλληλοι που ανακάλυψαν δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν έχουν προοπτικές να γίνουν. Πρόκειται για εργαζόμενους σε κοινωφελή εργασία, που αφορά στους δήμους και πληρώνονται από το ΕΣΠΑ, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Αναφερθείς στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι έχει επιλέξει να τροφοδοτεί ορισμένα μέσα με ειδήσεις και να βγαίνει μετά να καταγγέλλει την κυβέρνηση. «Δεν την τιμά (την αξιωματική αντιπολίτευση) να ταυτίζεται με εφημερίδες που δεν φημίζονται για την τήρηση της δεοντολογίας, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την υπερφορολόγηση, είπε: «Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε προέβλεπε μέτρα 5,4 δισ. και ενημερώσαμε τον ελληνικό λαό ο οποίος μας έδωσε εκ νέου την εντολή» και τόνισε ότι η συμφωνία των Σαμαρά- Βενιζέλου προέβλεπε προσαρμογή 8-9 δισ. εντός διετίας, ενώ τα 5,4 δισ. της σημερινής κυβέρνησης αφορούν σε προσαρμογή 4ετίας.

Ερωτηθείς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η πίεση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν έχει να κάνει με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.

«Ο στόχος για 1,5% είναι δύσκολος και φιλόδοξος στόχος, δεν το χούμε κρύψει αυτό. Αυτό που θέλουμε είναι να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία», είπε κι όταν ρωτήθηκε για την προθεσμία που θέτει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση, απάντησε: «Ημερομηνία – κόμβος είναι η ημερομηνία ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή εντός του πρώτου τριμήνου του 2017».

Σημείωσε δε, πως σε αυτό το πλαίσιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την Τετάρτη τετ-α-τετ με τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν.

«Υπάρχει στις 12 Ιανουαρίου προγραμματισμένο EWG το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. «Δεν υπάρχουν εκλογές στην ατζέντα», επισήμανε.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top