Διεθνή

ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΤΗ ΣΦΑΞΟΥΝ! Αυτή η γυναίκα είναι ιμάμης στη Δανία -Δεν φορά μαντίλα, δίνει μάχες για καλύτερο αύριο

Ένα διαφορετικό Ισλάμ θέλει η Σερίν Κάνκα μια Δανή 41 ετών η οποία είναι ιμάμης στο τζαμί Μαριάμ της Κοπεγχάγης.

Η Σερίν δεν θυμίζει σε τίποτα ιμάμη. Το ντύσιμό της είναι μοντέρνο, δεν φορά μαντίλα – παρά μόνο την ώρα της προσευχής – και αγωνίζεται για τα δικαιώματα της γυναίκας στον ισλαμικό κόσμο.

Γνωρίζει σε βάθος την ισλαμική θρησκεία, αφού σπούδασε στη Δαμασκό και στην Κοπενχάγη. Δίπλα της βρέθηκαν να συνεργάζονται πολλοί ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι οι οποίοι αγωνίζονται για την θέση της γυναίκας στο Ισλάμ.
Μητέρα πέντε παιδιών και είναι συνηθισμένη να μιλάει στα μίντια. Εξηγεί συχνά κάποιους στίχους του Κορανίου, που θεωρούνται άκρως μισογυνικοί, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για θέμα ερμηνείας και ότι το ιερό κείμενο μπορεί να ερμηνευθεί με προοδευτικό τρόπο.

imam1

Στο εν λόγω τζαμί πραγματοποιούνται πολυ-θρησκευτικοί γάμοι, η λειτουργία απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες, στόχος είναι η πάταξη της πολυγαμίας

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον των ΗΠΑ δυνάμωσαν την θέλησή της. Η ίδια δηλώνει πιο κοντά στους σουφιστές, αυτή την πανάρχαιη πρακτική, η οποία τρέφεται από την φιλοσοφία και τον ασκητισμό και δεν επιβάλλει την μαντήλα έξω από το τζαμί.

imam2

«Αυτό το κέντρο, το οποίο διοικούν γυναίκες, θα επιτρέψει στις μουσουλμάνες να είναι ορατές μέσα σε πατριαρχικούς θεσμούς. Το αποτέλεσμα φαίνεται στη σχέση με τους συζύγους και τα παιδιά. Θέλουμε να δώσουμε μια ισχυρή εικόνα και να καταπολεμήσουμε την ισλαμοφοβία. Οι γυναίκες ιμάμηδες και οι διανοούμενοι προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το Κοράνι σύμφωνα με την εποχή μας και τα ήθη μας», δηλώνει.

imam7 (1)

«Αν μια γυναίκα αναγκάζεται να φορέσει χιτζάμπ, θα δώσω μάχη ώστε να μην το φορέσει», δηλώνει η Κάνκα που ξέρει και το δυτικό τρόπο σκέψη της καθώς είναι κόρη μια Φινλανδής, καθολικής νοσοκόμας η οποία μετανάστευσε στη Δανία και ενός Σύρου διανοούμενου, πολιτικού μετανάστη.

imam9 imama

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top