Πολιτική

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε δήμους εξήγγειλε ο Σκουρλέτης

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των μικρών νησιωτικών δήμων και των ορεινών μειονεκτικών δήμων της χώρας ανακοίνωσε…
ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, από το ακριτικό Παρανέστι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, δεύτερο σταθμό της περιοδείας τους σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών από την έδρα του δήμου Παρανεστίου, στον ορεινό όγκο της Δράμας, τόνισε ότι συνολικά σε ογδόντα πέντε δήμους σε όλη τη χώρα θα κατανεμηθεί το ποσό των 20.000.000 ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Αυτά τα χρήματα προέρχονται από ταμειακά υπόλοιπα λογαριασμών, από τον φόρο ζύθου, τα τέλη διαφήμισης και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι κάθε δήμος θα λάβει ένα κατώτατο ποσό ως έκτατη οικονομική ενίσχυση, το οποίο δεν θα είναι λιγότερο από 170.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 5,5 εκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου, βάση της τελευταίας απογραφής. Για παράδειγμα, οι δύο ορεινοί μειονεκτικοί δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, το Παρανέστι και το Κάτω Νευροκόπι, θα λάβουν ως οικονομική ενίσχυση το συνολικό ποσό των 200.000 ευρώ.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εσωτερικών και στο μείζον θέμα της υποστελέχωσης των δήμων, κυρίως στο τμήμα των τεχνικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα υποβολής ολοκληρωμένων τεχνικών προτάσεων για τα ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ. Ο κ. Σκουρλέτης εξήγγειλε τη συγκρότηση ενός νέου μηχανισμού, που θα στελεχώνεται από μηχανικούς και θα λειτουργεί υποστηριχτικά προς τους δήμους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα εκπόνησης τεχνικών μελετών, οι οποίες είναι απαραίτητες για έργα προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Όπως σημείωσε, με αυτόν τον τρόπο λύνεται οριστικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης και έτσι όλοι οι δήμοι, ακόμα και οι πιο μικροί, θα μπορούν ισότιμα να συμμετέχουν στην υποβολή προτάσεων έργων για χρηματοδότηση.

Για τους συμβασιούχους, ζήτησε να υπάρξει διακομματική συναίνεση όταν το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ξεπεραστεί ο σκόπελος του ένα προς τέσσερα, δηλαδή μία καινούργια πρόσληψη για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις στο Δημόσιο.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ευρεία διαβούλευση που ξεκίνησε με όλους τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις θεσμικές οργανωτικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top